Vesti

SPECIJALNA ZLATNA MEDALjA „JOVAN ĐORĐEVIĆ“ URUČENA NARODNOM POZORIŠTU

29 mart 2012

Upravnik Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu Aleksandar Milosavljević uručio je 28. marta upravniku Narodnog pozorišta u Beogradu Božidaru Đuroviću Specijalnu Zlatnu medalju „Jovan Đorđević“ za višedecenijsku uspešnu saradnju ta dva bratska teatra.

Priznanje je dodeljeno na svečanosti održanoj na Velikoj sceni „Jovan Đorđević“ Srpskog narodnog pozorišta povodom proslave 150 godina postojanja tog teatra.
- Pozorišni pohodi Vojvođana u Srbiju počinju sa Joakimom Vujićem, Atanasijem Nikolićem i Sterijom. Ali, tek četrdesetodnevno gostovanje profesionalnog ansambla Srpskog narodnog pozorišta u Beogradu i Zemunu novembra i decembra 1862. godine pokrenulo je ozbiljnije korake ka aktiviranju Odbora za stalno pozorište u Beogradu. Beogradsko Narodno pozorište osnovano je s istim upravnikom i uz desetak vodećih članova novosadskog ansambla, te je bliska saradnja bila prirodna i neminovna, zahvaljujući pre svega dvojici posvećenika i prijatelja na čelu ovih pozorišnih institucija: Jovana Đorđevića u Beogradu i Antonija Tone Hadžića u Novom Sadu. Zajednički se tragalo za pogodnim pozorišnim komadima, glumci su igrali na obe scene, a prvi književni i pozorišni kritičari gledali su predstave i u jednom i u drugom gradu. Na generalnom planu bez ozbiljnijeg rivaliteta, pozorišni umetnici beogradskog Narodnog pozorišta i novosadskog Srpskog narodnog pozorišta ustrajavali su složno u svojoj misiji: da srpskom narodu prirede pravi pozorišni život. Bezmalo 150 godina oni, sa manje ili više uspeha, obavljaju ovu svetu dužnost, a Specijalna Zlatna medalja „Jovan Đorđević“ je samo simbolična potvrda beskrajnih i bezgraničnih kontakata ovih bratskih teatara -
navedeno je u obrazloženju za dodelu nagrade.
Odluku je, na osnovu Pravilnika o uslovima i načinu dodeljivanja Medalje „Jovan Đorđević“, doneo Upravni odbor Srpskog narodnog pozorišta na sednici održanoj 23. marta ove godine.
M.B.