НЕБОЈША ДУГАЛИЋ ОТВОРИО 59. “СТЕРИЈИНО ПОЗОРЈЕ”, „БИЗАРНО“ У ТАКМИЧАРСКОЈ СЕЛЕКЦИЈИ

26 мај 2014

Беседом првака Драме Народног позоришта у Београду Небојше Дугалића и представом "Уносно место", рађеном према тексту Александра Островског у режији Егона Савина и извођењу ансамбла ЈДП-а, у понедељак 26. маја у Новом Саду отворено је 59. Стеријино позорје.
Тај најзначајнији домаћи позоришни фестивал почео је минутом ћутања за настрадале у катастрофалним поплавама које су протеклих дана погодиле нашу земљу.
Стога је и Дугалић, пре него што се беседом насловљеном ‘’Уместо отварања, а у име трајне отворености” обратио публици у препуној великој дворани СНП-а, рекао да после свих ових немилих догађаја, “тешко да би у свему могли да се препознамо, осим у оној вечној хамлетовској – остало је само ћутање“.
Како се ово Стеријино позорје одржава у знаку важних јубилеја, 450 година од рођења Шекспира, 150. годишњице рођења Бранислава Нушића и века од почетка Првог светског рата, Дугалић је на почетку свог говора подсетио на немерљиво наслеђе које су нам оставили славни енглески „драматик“и “наш велики драматограф“.
Не можемо а да се не упитамо „какви смо, ми данас, дужници њихове оставштине, тог немерљивог наслеђ“, казао је Дугалић и на питање које поставља, зашто смо дужници а не наследници, одговорио да је то “зато што није могуће бити истински наследник онога чему се никада не можемо довољно одужити“.
А да бисмо уопште наследници постали, “морамо се најпре научити да дугујемо, не бисмо ли се, кроз наук дуговања, и наследништва, можда, удостојили“, рекао је Дугалић који је и члан жирија 59. Стеријиног позорја. Осим њега, о наградама ће одлучивати и редитељ Љубослав Мајера (председник), драматург Бобан Јевтић, редитељка Анђелка Николић и књижевник Слободан Тишма.
До 3. јуна у Селекцији националне драме и позоришта биће изведено девет представа, међу којима је и црнохуморна драма Жељка Хубача “Бизарно” коју је београдски Национални театар урадио у копродукцији са Шабачким позориштем.
Према избору селектора Стеријиног позорја Игора Бојовића, публика ће видети и два Нушићева комада - "Госпођу министарку" коју ће, у режији Татјане Мандић Ригонат извести београдско Позориште "Бошко буха" и "Ожалошћену породицу", у инсценацији Николе Пејаковића и извођењу ансамбла Народног позоришта Републике Српске из Бањалуке.
Сомборско Народно позориште одиграће драму "Госпођа Олга", по тексту Милутина Бојића у режији Горчина Стојановића, док ће Шаулшпилхаус из Беча наступити са драмом "Принцип (Мали ми је овај гроб)", по тексту Биљане Србљановић у режији Михала Задара.
У такмичарском програму Стеријиног позорја су и представа Новосадског позоришта/Ујвидеки синхаз "Неопланта" , рађеној по роману Ласла Вегела у режији Андраша Урбана, Београдског драмског позоришта "Трпеле", Милене Деполо и Бобана Скерлића, који је и редитељ и "Коштана", Борисава Станковића, у Урбановој режији и извођењу Народног позоришта из Суботице.
Представа “Бизарно” премијерно је изведена 1. октобра 2013. године у Шапцу и 12. октобра на Сцени “Раша Плаовић”.
Хубачев црнохуморни комад, који има троделну структуру, у оквиру које глумци играју по три лика, је прича о трауматизованом друштву и појединцима који се лече кроз агресију, деструкцију и самодеструкцију.
У њему се на бизарно духовит начин преламају језиви злочини, смрт, насиље, убиства и самоубиства, трауме, зависности, сексуално злостављање и екплоатација жена, деструкција и самодеструкција, историјско и географско наслеђе и предодређење, кроз катаклизмично осећање безнађа у свакодневном животу и односима.
М.Б.