Вести

НЕЛА МИХАИЛОВИЋ НАЈБОЉА ГЛУМИЦА НА 20. МЕЂУНАРОДНОМ ФЕСТИВАЛУ МАЛИХ СЦЕНА И МОНОДРАМЕ У ИСТОЧНОМ САРАЈЕВУ

13 децембар 2015

Награда за најбољу глумицу на 20. Међународном фестивалу малих сцена и монодраме у Источном Сарајеву, припала је глумици Народног позоришта у Београду Нели Михаиловић.
Једногласном одлуком стручног жирија, којим је председавао театролог Раде Симовић, а чланови су били редитељи Витомир Митрић и Драган Елчић, Михаиловићева је награђена за улогу Лиз у представи „Мали брачни злочини“, по тексту Ерика Емануела Шмита и у режији Филипа Гринвалда.
- За најбољу глумицу Фестивала жири је прогласио Нелу Михаиловић за изузетно одиграну улогу Лиз у представи "Мали брачни злочини" Народног позоришта у Београду. Начин на који је то урадила, у овом комаду у којем љубав покреће ликове, представља један од ретких примера у савременој театарској пракси - оцењено је у образложењу жирија.
Савремени француски писац Шмит у овој “великој афери живота удвоје” у центар посматрања поставља модерног мушкарца и жену, разоткривајући сплет старомодних и савремених елемената њихових емотивних и физичких односа.
Заплет комада настаје у тренутку када Лиз, сазнавши да јој супруг Жил (Борис Пинговић) има амнезију, покушава да искористи ту ситуацију тако што настоји да га убеди у нешто што се заправо није ни десило. Кроз комичне и драматичне обрте, супружници ће „претрести“ свој петнаестогодишњи брак...
Представа је премијерно изведена 16. априла 2011. године на Сцени "Раша Плаовић".
Драматург је Жељко Хубач, сценографију је урадио Борис Максимовић, костиме Сара Куртовић, а дизајн звука Владимир Петричевић.
На фестивалу, одржаном од 8. до 12. децембра, изведено је пет представа и четири монодраме.
Стручни жири доделио је и награде за најбољег глумца (Ирфан Менсур), за најбољу монодраму ("Надежда Петровић") и за најбољу представу ("Мрешћење шарана").
М.Б.

Више о гостовању представе "Мали брачни злочини" у Источном Сарајеву можете прочитати ОВДЕ