Vesti

NELA MIHAILOVIĆ NAJBOLjA GLUMICA NA 20. MEĐUNARODNOM FESTIVALU MALIH SCENA I MONODRAME U ISTOČNOM SARAJEVU

13 decembar 2015

Nagrada za najbolju glumicu na 20. Međunarodnom festivalu malih scena i monodrame u Istočnom Sarajevu, pripala je glumici Narodnog pozorišta u Beogradu Neli Mihailović.
Jednoglasnom odlukom stručnog žirija, kojim je predsedavao teatrolog Rade Simović, a članovi su bili reditelji Vitomir Mitrić i Dragan Elčić, Mihailovićeva je nagrađena za ulogu Liz u predstavi „Mali bračni zločini“, po tekstu Erika Emanuela Šmita i u režiji Filipa Grinvalda.
- Za najbolju glumicu Festivala žiri je proglasio Nelu Mihailović za izuzetno odigranu ulogu Liz u predstavi "Mali bračni zločini" Narodnog pozorišta u Beogradu. Način na koji je to uradila, u ovom komadu u kojem ljubav pokreće likove, predstavlja jedan od retkih primera u savremenoj teatarskoj praksi - ocenjeno je u obrazloženju žirija.
Savremeni francuski pisac Šmit u ovoj “velikoj aferi života udvoje” u centar posmatranja postavlja modernog muškarca i ženu, razotkrivajući splet staromodnih i savremenih elemenata njihovih emotivnih i fizičkih odnosa.
Zaplet komada nastaje u trenutku kada Liz, saznavši da joj suprug Žil (Boris Pingović) ima amneziju, pokušava da iskoristi tu situaciju tako što nastoji da ga ubedi u nešto što se zapravo nije ni desilo. Kroz komične i dramatične obrte, supružnici će „pretresti“ svoj petnaestogodišnji brak...
Predstava je premijerno izvedena 16. aprila 2011. godine na Sceni "Raša Plaović".
Dramaturg je Željko Hubač, scenografiju je uradio Boris Maksimović, kostime Sara Kurtović, a dizajn zvuka Vladimir Petričević.
Na festivalu, održanom od 8. do 12. decembra, izvedeno je pet predstava i četiri monodrame.
Stručni žiri dodelio je i nagrade za najboljeg glumca (Irfan Mensur), za najbolju monodramu ("Nadežda Petrović") i za najbolju predstavu ("Mrešćenje šarana").
M.B.

Više o gostovanju predstave "Mali bračni zločini" u Istočnom Sarajevu možete pročitati OVDE