Вести

Нели Михаиловић, Љубомиру Бандовићу и Милутину Милошевићу награде на 48. „Данима комедије“ у Јагодини

27 март 2019

На 48. Фестивалу „Дани комедије“ у Јагодини, одржаном од 20. до 27. марта, међу лауреатима су и глумци Нела Михаиловић, Љубомир Бандовић и Милутин Милошевић који су награђени за улоге у представи „Балкански шпијун“, по тексту Душана Kовачевића, у режији и драматургији Татјане Мандић Ригонат.

За улогу Данице, Михаиловићевој је припала статуета „Ћуран“ за најбоље глумачко остварење, а исто признање, освојио је и Бандовић, за лик Илије Чворовића.

Милошевић је добио Награду „Никола Милић“ за најбољу епизодну улогу (Подстанар).

Представа је премијерно изведена 1. октобра прошле године на Сцени „Раша Плаовић“, а у подели су и Душанка Стојановић Глид (Ђура, Илијина сестра близнакиња), Kатарина Марковић (Соња Чворовић)и Вања Милачић (Радио-спикерка).

Награда „Мија Алексић“ за најбољу представу у целини додељена је „Ноћној стражи“, по тексту Федора Шилија у режији Бориса Лијешевића, у извођењу Позоришта Атељеа 212. Лијешевић је за поменуту представу  добио и статуету „Ћуран“ за најбоље редитељско остварење.

Међу награђенима су и Милан Васић (статуета „Ћуран“ за најбоље глумачко остварење за улоге Поткољосина у представи „Женидба“ Народног позоришта у Приштини са седиштем у Грачаници и Српског народног позоришта из Новог Сада и Ахмеда у представи „Љубав у Савамали“ Звездара театра из Београда), Иван М. Лалић (Награда за најбољи савремени домаћи комедиографски текст изведен на фестивалу, за представу „Љубав у Савамали“ Звездара театра из Београда), Драгана Лађевац (Награда за костимографију, за представу „Ноћна стража“), Диана Радосављевић Миловић (Награда за сценографију, за представу „Тенор на зајам“ Народног позоришта из Сомбора), Даница Грубачки (Награда за најбољу младу глумицу, за улогу Меги у представи „Тенор на зајам“),  Александар Ристоски (Награда за најбољег младог глумца, за улогу Макса у представи „Тенор на зајам“) и представа „Шупљи камен“ Установе културе „Вук Стефановић Kараџић“ (Специјална награда за глумачке бравуре ветерана ансамблу представе).

Жиријем је председавао редитељ и драмски писац Горан Марковић, а чланови су били новинарка “Вечерњих новости” Вукица Стругар и декан Факултета педагошких наука у Јагодини професорка  Виолета Јовановић.
М.Б.