Вести

Ненаду Јездићу Награда за најбољег глумца на 27. Фестивалу “Вршачка позоришна јесен”, "Нечиста крв" најбоља представа по оцени публике

23 новембар 2019

Награда за најбољег глумца на 27. Међународном фестивалу класике “Вршачка позоришна јесен” припала је Ненаду Јездићу за улогу Газда Марка  у драми „Нечиста крв“, према мотивима истоименог романа Борисава Станковића, у драматизацији Маје Тодоровић и режији Милана Нешковића, док је представа добила највишу оцену публике 4,77.

Одлуку о глумачком признању, већином гласова, донео је стручни жири којим је председавао театролог – селектор Стеријиног позорја Светислав Јованов, а чланови су били глумица Тања Бошковић и редитељка Снежана Тришић.

Ово је, у веома кратком временском периоду, четврто признање које је Јездић добио за поменуту ролу.

Kрајем августа,  на 14. Фестивалу медитеранског театра „Пургаторије“ у Тивту, освојио је Награду за глумачку бравуру, а ових дана припала му је и Награда "Раша Плаовић", коју Народно позориште у Београду додељује за најбоље глумачко остварење на свим београдским позоришним сценама у сезони 2018/2019, као и Награда Народног позоришта, по одлуци Управног одбора,  за најбоља индивидуална премијерна уметничка остварења у оквиру репертоара Народног позоришта у сезони 2018/2019.

Представа "Нечиста крв" премијерно је изведена 12. априла ове године на Великој сцени. 

У адаптацији Маје Тодоровић, сви јунаци су задржали карактеристике које су имали и код Боре Станковића, али им је дат и „савремени додир” кроз говор и ситуације у којима се налазе. 

У подели су, осим Јездића, и Јована Стојиљковић (Софка), Небојша Дугалић (Ефенди Мита), Наташа Нинковић (Тодора, Софкина мајка), Душанка Стојановић Глид (Стана, Маркова жена), Павле Јеринић (Томча, Марков син, Софкин муж), Златија Оцокољић Ивановић (Стоја, Тодорина сестра), Љиљана Благојевић (Магда, слушкиња), Радмила Живковић (Симка, „купачица“), Танасије Узуновић (Арса, Марков слуга), Никола Вујовић (Ванко, слуга мутавац), Стефан Калезић (Мали Томча) и Небојша Бабић (Оперски певач). 

Драматург је Молина Удовички Фотез , сцеографију је урадила Весна Поповић, костиме Марина Вукасовић Меденица, а музику Ања Ђорђевић. 

Поводом Дана Народног позоришта, 22. новембра, „Нечиста крв“ је добила Награду Народног позоришта у Београду за најбољу представу у оквиру репертоара Народног позоришта у периоду од 22. новембра 2018. године до 10. новембра 2019. док је ансамбл представе добио  Јавну похвалу за резултате у раду од изузетног и посебног значаја за успешну активност Народног позоришта у Београду за сезону 2018/2019.
М.Б.