Vesti

Nenadu Jezdiću Nagrada za najboljeg glumca na 27. Festivalu “Vršačka pozorišna jesen”, "Nečista krv" najbolja predstava po oceni publike

23 novembar 2019

Nagrada za najboljeg glumca na 27. Međunarodnom festivalu klasike “Vršačka pozorišna jesen” pripala je Nenadu Jezdiću za ulogu Gazda Marka  u drami „Nečista krv“, prema motivima istoimenog romana Borisava Stankovića, u dramatizaciji Maje Todorović i režiji Milana Neškovića, dok je predstava dobila najvišu ocenu publike 4,77.

Odluku o glumačkom priznanju, većinom glasova, doneo je stručni žiri kojim je predsedavao teatrolog – selektor Sterijinog pozorja Svetislav Jovanov, a članovi su bili glumica Tanja Bošković i rediteljka Snežana Trišić.

Ovo je, u veoma kratkom vremenskom periodu, četvrto priznanje koje je Jezdić dobio za pomenutu rolu.

Krajem avgusta,  na 14. Festivalu mediteranskog teatra „Purgatorije“ u Tivtu, osvojio je Nagradu za glumačku bravuru, a ovih dana pripala mu je i Nagrada "Raša Plaović", koju Narodno pozorište u Beogradu dodeljuje za najbolje glumačko ostvarenje na svim beogradskim pozorišnim scenama u sezoni 2018/2019, kao i Nagrada Narodnog pozorišta, po odluci Upravnog odbora,  za najbolja individualna premijerna umetnička ostvarenja u okviru repertoara Narodnog pozorišta u sezoni 2018/2019.

Predstava "Nečista krv" premijerno je izvedena 12. aprila ove godine na Velikoj sceni. 

U adaptaciji Maje Todorović, svi junaci su zadržali karakteristike koje su imali i kod Bore Stankovića, ali im je dat i „savremeni dodir” kroz govor i situacije u kojima se nalaze. 

U podeli su, osim Jezdića, i Jovana Stojiljković (Sofka), Nebojša Dugalić (Efendi Mita), Nataša Ninković (Todora, Sofkina majka), Dušanka Stojanović Glid (Stana, Markova žena), Pavle Jerinić (Tomča, Markov sin, Sofkin muž), Zlatija Ocokoljić Ivanović (Stoja, Todorina sestra), Ljiljana Blagojević (Magda, sluškinja), Radmila Živković (Simka, „kupačica“), Tanasije Uzunović (Arsa, Markov sluga), Nikola Vujović (Vanko, sluga mutavac), Stefan Kalezić (Mali Tomča) i Nebojša Babić (Operski pevač). 

Dramaturg je Molina Udovički Fotez , sceografiju je uradila Vesna Popović, kostime Marina Vukasović Medenica, a muziku Anja Đorđević. 

Povodom Dana Narodnog pozorišta, 22. novembra, „Nečista krv“ je dobila Nagradu Narodnog pozorišta u Beogradu za najbolju predstavu u okviru repertoara Narodnog pozorišta u periodu od 22. novembra 2018. godine do 10. novembra 2019. dok je ansambl predstave dobio  Javnu pohvalu za rezultate u radu od izuzetnog i posebnog značaja za uspešnu aktivnost Narodnog pozorišta u Beogradu za sezonu 2018/2019.
M.B.