Vesti

INICIJATIVA DA SE USTANOVI VELIKA GLUMAČKA NAGRADA ZA NAJBOLjEG GLUMCA I GLUMICU

12 april 2011

Na predlog dramske spisateljice i direktorke Drame Narodnog pozorišta u Beogradu Ivane Dimić pokrenuta je inicijativa da se ustanovi Velika glumačka nagrada za najboljeg glumca i najbolju glumicu s imenima naših velikana Branka Pleše i Ljiljane Krstić, a čiji bi osnivači bili Narodno pozorište, Jugoslovensko dramsko pozorište, Atelje 212 i Beogradsko dramsko pozorište.

Na konferenciji za novinare, održanoj 12. aprila u Muzeju Narodnog pozorišta, Dimićeva (na slici) je kazala da bi se nagrada za najbolju glumicu zvala Ljiljana Krstić, a za najboljeg glumca Branko Pleša i dodeljivala bi se kvadrijenalno, odnosno jednom u četiri godine.  
Prema njenim rečima, inicijativa je upućena na adrese Ministarstva kulture Republike Srbije, Sekretarijata za kultutru Grada Beograda, Udruženja dramskih umetnika Srbije i upravnicima četiri pozorišta.
Ona je objasnila da bi se nagrada dodeljivala za izuzetne istraživačke i kreativne domete u glumi i za negovanje samopoštovanja i dostojanstva umetnosti glume, a da bi svako pozorište bilo u obavezi da jednom u četiri godine izdvoji po dve plate svojih dramskih prvaka.
- Nagrada je osmišljena na ovaj način da bi se dodelila samo vrhunskim glumcima i da bi nosila imena dva nesumnjiva velikana u glumi kojih bismo morali zauvek da se sećamo, ako nam je stalo do glume kao suštinskog elementa pozorišne umetnosti – podsetila je Dimićeva.
Ona je kazala da je povod za ustanovljenje ove nagrade desetogodišnjica smrti dvoje velikih dramskih umetnika i naglasila kako je, da bi inicijativa urodila plodom i da bi se ustanovila nagrada, neophodno da se saglase Upravni odbori sva četiri pozorišta.
Kao prvi pozitivan korak, rečeno je da su se s predlogom saglasila sva četvorica upravnika - Branko Cvejić iz Jugoslovenskog dramskog, Kokan Mladenović iz Ateljea 212, Maša Mihailović iz Beogradskog dramskog i Božidar Đurović iz Narodnog pozorišta.
Dimićeva je dodala da bi nagrada, ukoliko bi se svi dogovori sproveli u dogledno vreme, mogla da se ustanovi u maju ove godine, a prvi put bi se dodelila u istom mesecu sledeće godine.
Ljiljana Krstić je rođena 31.oktobra 1919, a umrla je 12. aprila 2001 godine.
Branko Pleša rođen je 6. marta 1926, a umro je 8. juna 2001 godine.
M.B.