Вести

НЕНАДУ СТОЈМЕНОВИЋУ УРУЧЕНА ГЛУМАЧКА НАГРАДА "ПЕТАР БАНИЋЕВИЋ"

9 јануар 2013

Глумачка награда "Петар Банићевић" уручена је Ненаду Стојменовићу 9. јануара на Сцени "Раша Плаовић" уочи почетка представе "Важно је звати се Ернест".

У име Куће, в.д. управника Народног позоришта у Београду Дејан Савић захвалио је публици што је била стрпљива и што је издржала "неколико недеља без наших представа" током којих је сцена привремено била затворена због извођења неопходних радова на оспособљавању противпожарних система у Националном театру.
Он је подсетио да је управа Народног позоришта у знак захвалности према својој верној публици одлучила да улазнице за све представе на Сцени "Раша Плаовић" до 15. јануара буду бесплатне и најавио да ће се карте за наслове са репертоара те сцене, у периоду од 16. до 31. јануара, моћи купити у пола цене.
Гледаоци у препуној сали испратили су те Савићеве речи громогласним аплаузом.
Говорећи о Банићевићу, он је истакао да је у питању глумац "о коме није потребно трошити много речи".
Савић је истакао да је у претходном мандату "имао једну невиђену част" да буде управник многим глумачким великанима међу којима је био и Петар Банићевић.
Он је оценио да је Банићевић иза себе оставио велики траг и као уметник и као педагог.
Савић је том пиликом прочитао и одлуку жирија (глумица Добрила Стојнић, драматург Жељко Хубач и директор Драме Народног позоришта Молина Удовички Фотез) који је једногласну одлуку о лауреату донео на седници одржаној 30. новембра 2012. године.
- Овог младог глумца Националног театра уз изузетан уметнички домет остварен у поменутим улогама, краси и мера и укус у игри, висок професионализам и поштовање према Народном позоришту - наведено је у образложењу жирија који је Стојмeновићу доделио признање за улоге Шатова у драми "Зли дуси" и Џона Вортинга у представи "Важно је звати се Ернест".
Награду - оригиналано уметничко дело са ликом Петра Банићевића (уметнички рад Герослава Зарића), Стојменовићу је уручила Ива Банићевић, унука великана српског глумишта и некадашњег пвака Народног позоришта.
Стојменовић је казао да је ово "најсвечанији тренутак" у његовој уметничкој каријери".
- Добио сам награду која носи име глумца који је обележио читаву једну епоху Народног позоришта. Хвала дирекцији Драме и свим колегама који су играли са мном прошле сезоне, а посебно мом директном партнеру Милошу Ђорђевићу и "физичком лицу" Јасмини Урошевић која ме је званично кандидовала за Награду "Петар Банићевић". Награду посвећујем својој породици, мојој Горани и мом Павлу јер су ме учинили најсрећнијим човеком и омогућили ми да се на прави, посвећен, начин бавим позориштем - рекао је Стојменовић кога је публика поздравила дуготрајним аплаузом.
Награда „Петар Банићевић“ додељује се младом глумцу/ глумици старосне доби до 35 година живота, који се уметнички истакао у периоду од 1. новембра 2011. до 31. октобра 2012. године и исказао висок професионализам у послу и односу према Народном позоришту.
М.Б.

Биографију Ненада Стојменовића можете погледати ОВДЕ