Вести

Ново признање драми „Очеви и оци“ - Награда часописа „Сцена“ за најбољу представу у 2023. години

30 јануар 2024

Награда часописа „Сцена“ за најбољу позоришну представу у 2023. години припала је драми „Очеви и оци“, по роману Слободана Селенића, у драматизацији Kате Ђармати, режији Вељка Мићуновића и продукцији Народног позоришта у Београду.

У анкети коју су заједнички организовали „Сцена“, чији је издавач Стеријино позорје из Новог Сада, и Удружење позоришних критичара и театролога Србије, учествовало је десет театарских посленика од којих су шесторо свој глас дали овој представи премијерно изведеној 4. априла прошле године на Великој сцени.

„На овај начин, „Очеви и оци“ настављају свој тријумфални поход потврђен претходних месеци на више домаћих и регионалних позоришних фестивала освајањем укупно двадесет признања. Уз све то, публика ову представу која је међу најтраженијим драмским насловима са нашег репертоара, гледа са великим задовољством“, каже уметничка директорка Драме Молина Удовички Фотез и додаје да од Вељка Мићуновића, сталног редитеља Народног позоришпта, у будућности очекује још много добрих представа.

У целини су освојене три награде, док се преосталих 17 односи на индивидуална уметничка остварења која су припала редитељу Мићуновићу, глумцима Вањи Ејдус, Сени Ђоровић, Милошу Ђорђевићу и Александру Вучковићу, драматуршкињи Kати Ђармати и костимографкињи Марији Марковић Милојев.

„Диван је осећај кад једна представа, чији је рејтинг изузетан јер никад није исијавала својом претенциозношћу већ истинском потребом за новим читањем и естетиком, добије толико награда. Много се фактора нашло у креативној синергији. Ретке су прилике када се тако јединствено удруже и критика и публика. Мислим да се сви заједно препознајемо у нашој вечној располућености, нашем наслеђу - генерацијском, идеолошком, идентитетском…”, изјавио је Мићуновић и упутио речи захвалности комплетној глумачкој екипи која је, како је истакао, све време имала огромно поверење у редитељски концепт.

Представа „Очеви и оци“ урађена је на основу адаптације истоименог романа, једног од најзначајнијих дела савремене српске књижевности у коме се преплићу породична и друштвена драма једне епохе.

Роман, проткан изузетним емоционалним набојем, синтетизује национално искуство и успоставља рационалан поглед према корпусу тема које се најчешће јављају у промишљању статуса српске реалне и митске ситуације. Иако не прихвата романтизовање прошлости, Селенић такву прошлост не презире, нити је оспорава...

Уметнички тим представе чине Ката Ђармати (драматург), Зорана Петров (сценограф), Марија Марковић Милојев (костимограф), Невена Глушица (композитор), Љиљана Мркић Поповић (сценски говор), Ена Kротић (асистент костимографа) и Јасна Сарамандић (асистент сцеографа).

У подели су Милош Ђорђевић (Милутин Медаковић), Никола Ракочевић (Стеван Медаковић), Александар Вучковић (Михајло Медаковић), Вања Ејдус (Елизабета Медаковић), Вања Милачић (Рахела Блејк), Сена Ђоровић (Нанка), Ива Милановић (Јелена) и Никола Ристановски/ Александар Ђурица (Видосав Прокић).