Вести

„Очеви и оци“ и „Наш разред“ учествују на Фестивалу „Позоришно пролеће“ у Шапцу

15 април 2024

Представе „Очеви и оци“ и „Наш разред“, биће изведене у оквиру такмичарске селекције Фестивала „Позоришно пролеће“ који ће од 15. до 20. априла бити одржан у Шапцу.

„Очеви и оци“, по тексту Слободана Селенића,у драматизацији Kате Ђармати и режији Вељка Мићуновића, представа која је од премијере 4. априла прошле године освојила 21 награду на фестивалима и ван њих, биће одиграна 16. априла од 20 часова.

„Основни предуслов за настанак представе „Очеви и оци“, која је свакако један од позоришних врхунаца у претходној години јесте бриљантна драматизација Kате Ђармати. Она је успела да монументалну сагу о грађанској породици Медаковић и судбини њених чланова у друштвено-историјски турбулентној првој половини двадесетог века трансформише у драмско-сценски потентан текст, што је омогућило Вељку Мићуновићу да хируршки прецизном, надахнутом и естетски префињеном режијом уобличи врхунски позоришни чин, додатно обогаћен одличном глумачком игром”, навео је у образложењу селектор Радоњић.

„Наш разред“, по тексту Тадеуша Слобођанека, у адаптацији и режији Татјане Мандић Ригонат, још једна високо хваљена и награђивана представа (укупно седам признања) биће одиграна 18. априла од 20 часова.

„Вечно актуелне теме о природи патолошке мржње, исконског зла, идеолошко-религијских манипулација и острашћене нетолеранције, чије мрачне обрисе садржи Слобођанекова драма заснована на истинитим догађајима у Пољској непосредно пре, током и по завршетку Другог светског рата, чији се наративно-драматуршки ток наставља све до краја двадесетог века, у изврсном редитељском читању Татјане Мандић Ригонат и упечатљивим глумачким креацијама младог ансамбла Народног позоришта, за резултат има потресно, упозоравајуће и више него актуелно остварење високих уметничких домета“, навео је у образложењу селектор Радоњић.

Галерија