Vesti

„Očevi i oci“ i „Naš razred“ učestvuju na Festivalu „Pozorišno proleće“ u Šapcu

15 april 2024

Predstave „Očevi i oci“ i „Naš razred“, biće izvedene u okviru takmičarske selekcije Festivala „Pozorišno proleće“ koji će od 15. do 20. aprila biti održan u Šapcu.

„Očevi i oci“, po tekstu Slobodana Selenića,u dramatizaciji Kate Đarmati i režiji Veljka Mićunovića, predstava koja je od premijere 4. aprila prošle godine osvojila 21 nagradu na festivalima i van njih, biće odigrana 16. aprila od 20 časova.

„Osnovni preduslov za nastanak predstave „Očevi i oci“, koja je svakako jedan od pozorišnih vrhunaca u prethodnoj godini jeste briljantna dramatizacija Kate Đarmati. Ona je uspela da monumentalnu sagu o građanskoj porodici Medaković i sudbini njenih članova u društveno-istorijski turbulentnoj prvoj polovini dvadesetog veka transformiše u dramsko-scenski potentan tekst, što je omogućilo Veljku Mićunoviću da hirurški preciznom, nadahnutom i estetski prefinjenom režijom uobliči vrhunski pozorišni čin, dodatno obogaćen odličnom glumačkom igrom”, naveo je u obrazloženju selektor Radonjić.

„Naš razred“, po tekstu Tadeuša Slobođaneka, u adaptaciji i režiji Tatjane Mandić Rigonat, još jedna visoko hvaljena i nagrađivana predstava (ukupno sedam priznanja) biće odigrana 18. aprila od 20 časova.

„Večno aktuelne teme o prirodi patološke mržnje, iskonskog zla, ideološko-religijskih manipulacija i ostrašćene netolerancije, čije mračne obrise sadrži Slobođanekova drama zasnovana na istinitim događajima u Poljskoj neposredno pre, tokom i po završetku Drugog svetskog rata, čiji se narativno-dramaturški tok nastavlja sve do kraja dvadesetog veka, u izvrsnom rediteljskom čitanju Tatjane Mandić Rigonat i upečatljivim glumačkim kreacijama mladog ansambla Narodnog pozorišta, za rezultat ima potresno, upozoravajuće i više nego aktuelno ostvarenje visokih umetničkih dometa“, naveo je u obrazloženju selektor Radonjić.

Galerija