Вести

Одржана конференција за медије поводом завршетка 153. сезоне Народног позоришта

1 јул 2022

Народно позориште у Београду, сумирајући управо завршену 153. сезону, најавило је за први део наредне сезоне премијеру музичко-сценског дела “Деца”, према НИН-овом наградом овенчаном роману-поеми Милене Марковић, у режији композиторке Ирене Поповић Драговић, као и Шекспиров “Магбет” у режији Јагоша Марковића, са Наташом Нинковић и Небојшом Дугалићем у главним улогама.

Ансамбл Драме гостоваће током лета у Црној Гори и Македонији – недавно премијерно изведена представа “Рат и мир”, према роману Лава Толстоја у драматизацији Федора Шилија и режији Бориса Лијешевића, отвориће фестивал “Град театар” у Будви и учествовати на Охридском лету.

Ансамбли Народног позоришта извели су током протекле сезоне девет драмских, две оперске и две балетске премијере, односно имали су укупно 315 представа на матичној сцени и на гостовањима, које је са гостујућим представама и другим перформативним догађајима пратило око 90.000 гледалаца, речено је 1. јула на конференцији за новинаре.

Протеклу сезону, како је оценила директорка Драме Молина Удовички Фотез, обележиле су квалитетне представе, велики продукциони пројекат “Године врана” Синише Kовачевића са чак 60 учесника на сцени, као и већи број нових младих глумаца који су донели свежу енергију у ансамбл, док су искусни глумци НП освојили значајна признања. Међу њима су Слободан Бештић (Златна колајна “Маја Димитријевић” за монодраму Ноћни писац), Нада Шаргин (Награда Града Београда за главну улогу у представи Нора), Александар Срећковић (Стеријина награда за улогу у драми Године врана)...
 
У Опери НП почеле су пробе Пучинијевог ремек-дела “Турандот”, у режији Марија Павла дел Монака. 

“Желимо да дамо шансу младима, а овај млади уметник школован у Италији је и ‘наше дете’ - син оперске диве Драгане дел Монако”, изјавио је директор Опере Никола Мијаиловић.

У плану за наредну сезону су обнова опере “Kоштана” Петра Kоњовића, балетско-оперска премијера “Васкрсле сени” композитора Светислава Божића и Вердијев “Фалстаф”, у режији Небојше Брадића.

Мијаиловић је изразио задовољство што су у протеклој сезони у Београду поново, после дуге паузе, наступали у свету прослављени српски оперски певачи Жељко Лучић, Зоран Тодоровић, Милијана Николић...

Нова директорка Балета Ана Павловић изјавила је да је затекла “успаван ансамбл” због ретког играња током пандемије, али да су радом на премијери “Успаване лепотице” заједно “ушли у пету брзину”, а сезону завршили изузетно успелим гостовањем балета “Kо то тамо пева” у Хрватском народном казалишту у Загребу.

Балет НП за следећу сезону, када ће обележити сто година, има амбициозне планове.

“Почећемо класичним и врло атрактивним комадом ‘Гусар’, који код нас никада није игран. У плану је реконструкција нашег балетског опуса, тако што ћемо пружити шансу младим кореографима да дају своје виђење наше балетске историје”, рекла је Ана Павловић.

У сва три сектора ове сезоне је уведена нова функција - извршни директор, на предлог в.д. управника НП Светислава Гонцића, а директори сектора оцењују да је то олакшало рад у организационом смислу.

Гонцић је изразио задовољство резултатима, подсетивши да су током доброг дела и ове сезоне владале строге мере поводом пандемије.

“Оно што је најважније, после три тешке сезоне, јесте да смо сачували људе. Али пред нама је опет тешко време, мада друге врсте”, рекао је Гонцић, додајући да НП спрема стратегију за дужи период, у сарадњи с Министарством културе и информисања.

“Наш задатак јесу квалитетни програми, фокус на класику и модерну класику, али и укључивање младих аутора. Све то уз пуно поштовање за претходнике чији је рад уткан у национални театар”, нагласио је Гонцић, поновивши заправо план који је изнео по ступању на дужност, након смене дотадашње управнице Иване Вујић.

Напомињући да је Народно позориште “огроман механизам”, који уз три уметничка ансамбла има и велики технички сектор и радионице, Гонцић је истакао потребу сталне бриге да се обезбеде адекватни услови рада. У том контексту рекао је да је један од актуелних послова и договор са Београдским електранама о преласку на даљинско грејање.

 

 

НАРОДНО ПОЗОРИШТЕ У БЕОГРАДУ

                                                               Сезона 2021/22

 

                                                                                                                   ПРЕМИЈЕРЕ И ОБНОВЕ:

 

Драма:

Вуци и овце, 25. 09. 2021.

Власт, 06. 11. 2021.

Нора – Луткина кућа, 23. 12. 2021.

Пеликан, 23. 02. 2022.

Иранска конференција, 09. 03. 2022.

Године врана, 12. и 13. 03. 2022.

Успаванка за Алексију Рајчић, 30. 04. 2022.

Рат и мир, 30. 05. 2022.

Госпођа Ајнштајн, 30. 06. 2022.

 Опера:

Дон Кихот, 02. 03. 2022.

Снежана и седам патуљака, 12. 06. 2022.

Кармина Бурана, (концертно извођење) 29. 06. 2022.

Балет:

Алиса, 25. 10. 2021.

Жизела (премијерна обнова) 04. 06. 2022.

 

                                                        УЧЕШЋА НА ФЕСТИВАЛИМА И СМОТРАМА У ЗЕМЉИ И ИНОСТРАНСТВУ:

Хазарски речник - Ловци на снове - Фестивал дел Верано, Аудиторијум Ескоријал, Мадрид (03. 09. 2021); Чехов фестивал Москва (09, 10, 11. 11.2021).

Васа Железнова и други, Руски међународни позоришни фестивал „Максим Горки“ у Нижњем Новгороду (18.10.2021)

Вуци и овце, „Глумачке свечаности Миливоја Живановића“, Пожаревац (06. 04. 2022.); Фестивал „Нушићеви дани“, Смедерево (24. 05.)

Године врана, Стеријино позорје (01. 06.)

Успаванка за Алексију Рајчић, У оквиру програма „Хероине“ Нови Сад - Европска престоница културе (06. 06.); Фестивал „Буцини дани“, Александровац (22. 06.)

Балкански шпијун, Позоришни маратон, Сомбор (08. 06.)

                                       

                                                                                   ГОСТОВАЊА У ЗЕМЉИ И ИНОСТРАНСТВУ:

Балкански шпијун, Горњи Милановац

Орфеј и Еуридика (опера), Чачак

Бастијен и Бастијена (опера), Вршац, Горњи Милановац

Манон Леско (опера), Мадленијанум x 4

Бела кафа, Суботица

Царство мрака, Подгорица (Црна Гора), Нови Сад

Дон Ђовани, (опера) Мадленијанум x 5

Ожалошћена породица, Сарајево (БиХ), Бања Лука (Република Српска)

Седам смртних грехова (балет), Сарајево, Бања Лука

Нечиста крв, Ваљево

Травијата, (опера) Пожаревац

Хазарски речник - Ловци на снове (балет) Мадленијанум x 3

Ко то тамо пева, (балет)  Вршац, Загреб (Хрватска)

 

УМЕТНИЧКИ АНСАМБЛИ НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА СУ У СЕЗОНИ 2021/22. НА МАТИЧНОЈ СЦЕНИ И ГОСТОВАЊИМА ОДИГРАЛИ УКУПНО 315 ПРЕДСТАВA И БИЛИ ДОМАЋИНИ ГОСТОВАЊИМА КАО И РАЗНИМ ПЕРФОРМАТИВНИМ АКТИВНОСТИМА (укупно 84 програма) ПРЕД ОКО 90.000 ГЛЕДАЛАЦА.

 

                                                                                                        ЈУБИЛЕЈИ:

•  Концерт поводом 40 година уметничког рада концертмајстора Едит Македонске, Велика сцена, 13. 11. 2021.

•  Две деценије од премијере драме Љубомира Симовића „Хасанагиница” у режији Јагоша Марковића, Сцена „Раша Плаовић”, 30. 12. 2021.

•  Сећање на Живна Сарамандића – српског Шаљапина, поводом десет година од смрти, Сцена „Раша Плаовић”, 30. 01. 2022.

•  Представа „Велика драма", по тексту и у режији Синише Ковачевића - двадесет година од премијере, Велика сцена, 22. 02. 2022.

•  Балет „Kо то тамо пева“, у кореографији и режији Сташе Зуровца, двестото извођење, Велика сцена, 29.04. 2022.

•  Десет година од премијере опере Жоржа Бизеа „Kармен“ у режији Небојше Брадића, Велика сцена, 30.04. 2022.

•  Сећање на Велимира Вецу Лукића, поводом 50 година од ступања на функцију управника Народног позоришта у Београду и 25. година од смрти, Музеј Народног позоришта, 15. 06. 2022.

 

 

                                                                                                                          НАГРАДЕ:

• Народно позориште у Београду / Награда „Стеван Мајсторовић” (наша Кућа је први добитник ове новоустановљене награде која се додељује за допринос културној сарадњи)

• Првак Драме Слободан Бештић / Златна колајна „Маја Димитријевић" за монодраму, коју додељује стручни жири, и Награда публике Златна колајна „Синиша Дашић“ на Фестивалу монодраме и пантомиме у Земуну

• Првакиња Драме Нела Михаиловић / Награда за најбољу глумицу (за улогу Данице Чворовић у „Балканском шпијуну“) на Театар фесту „Петар Кочић“ у Бањалуци

• Глумац Љубомир Бандовић / Награда за најбољег глумица (Илија Чворовић, „Балкански шпијун“) на Театар фесту „Петар Кочић“ у Бањалуци

• Првакињa Драме Љиљана Благојевић / Наградa „Павле Вуисић“ за изузетан допринос уметности глуме у домаћем играном филму и њему сличним медијима

• Првакињa Драме Наташa Нинковић / Награда „Златни платан“ за изузетан допринос евро-медитеранском филму

• Редитељкa Татјанa Мандић Ригонат / „Плакета Иване Томичић“ за изузетан допринос у развоју позоришног израза

• Солисткиња Балета Татјана Татић / Наградa „Наташа Бошковић“ за улогу Татјане у балету „Евгеније Оњегин“

• Првакиња Опере Александра Ангелов / Награда Фондације „Бреда Калеф“ за улогу Орфеја у опери „Орфеј и Еуридика“

• Првакиња Драме Нада Шаргин / Награда Града Београда за позоришно стваралаштво за улогу Норе у драми „Нора – Луткина кућа“

• Глумац Александар Срећковић / Стеријина награда за улогу Алојза Каврана у „Годинама врана“

• Првакиња Опере Наташа Јовић Тривић / Златни беочуг за трајни допринос култури Београда

• „Успаванка за Алексију Рајчић” - Наградa „Милан Миња Обрадовић“ за најбољу продукцију позоришне представе на Фестивалу „Буцини дани“ у Александровцу

 

 

                                                                           ОСТАЛИ ДОГАЂАЈИ ТОКОМ СЕЗОНЕ: (избор)

• Донаторско Гала вече са чувеном балетском звездом и највећим играчем данашњице Сергејем Полуњином, 28.09.2021.

• „Други век Опере у Београду“ - Гала концерт ансамбла Опере Народног позоришта, у оквиру манифестације „Дани слободе 2021“, Трг Републике, 21.10.

• Првакиња Опере Народног позоришта Сања Керкез наступила у башти Павиљона Србије у оквиру Светске изложбе у Дубаију, 10.11.

• Опера „Мадам Батерфлај“ Пучинијевог фестивала из Торе дел Лага гостовала на Великој сцени, 28.11.

• Солисткиња Балета Народног позоришта Татјана Татић наступила на премијерном извођењу „Ромеа и Јулије“ у Лондону, у продукцији Фондације „Сергеј Полуњин“ и „Полуњин инк“ из Велике Британије, 01.12. 

• Маестро Ђорђе Павловић из Народног позоришта дириговао у Модени премијерним извођењем представе у оквиру пројекта „Cross Opera“, 03.12.

• Гала концерт Оркестра Народног позоришта у Београду, Велика сцена, 08.01.2022.

• Традиционални Новогодишњи гала концерт, Велика сцена, 13.01.

• Ревија представа „Игорови дани“, посвећена трагично преминулом младом редитељу изузетног талента Игору Вуку Торбици; Народно позориште у Београду и СНП из Новог Сада, 24-30.01.

• Народно позориште гостовало је 7. и 8. фебруара у Народном позоришту Сарајево комедијом Бранислава Нушића „Ожалошћена породица“ и савременим балетом Игора Пастора „Седам смртних грехова“, a овим наступима, уједно, после више деценија, обновљена је сарадња са том најстаријом и највећом театарском кућом у Босни и Херцеговини

• У Бањалуци потписан Протокол о сарадњи са Народним позориштем Републике Српске, 09.02.

• Народно позориште Сарајево после три деценије гостовало у Народном позоришту у Београду; 20. фебруара изведена драма „То никад нигдје није било“, а дан касније балет „Жетва"

• У оквиру програма „Платформа”, глумица, редитељка и драмска списатељица из Италије Моника Напо одржала дводневну радионицу, пробна сала, 04. и 05.03.

• Један од најпризнатијих светских баритона Жељко Лучић гостовао у Вердијевој „Травијати“, Велика сцена, 09.04.

• Најпознатији српски тенор Зоран Тодоровић гостовао у опери „Тоска“, Велика сцена, 16.04.

• Интернационалне оперске звезде Милијана Николић и Розарио ла Спина гостовале у „Трубадуру“, Велика сцена, 20.04.

• Народно позориште у Београду покренуло подкаст „Пауза”, 05.05.

• Kонцерт „Звезде – најлепше српске соло-песме за дубоки глас“ уз учешће мецосопрана Наташе Јовић Тривић и пијанисткиње Драгане Анђелић Буњац са гостима, Фоаје II галерије, 20.05.

• Поводом обележавања стогодишњице рођења италијанског композитора, барона Рафаела де Банфилда Трипковића, на премијерном извођењу његове опере “Colloquio con il Tango” (Разговори са тангом) у театру Mittelcult у Трсту, главну улогу тумачила првакиња Опере Народног позоришта у Београду Јадранка Јовановић, 01.06.

• „Небески гласови“, концерт чланова Хора Опере Народног позоришта у Београду поводом Дана оболелих од Паркинсонове болести, Фоаје II галерије, 16.06.

• Баритон Хонгју Чен гостовао у Вердијевој „Травијати“, Велика сцена, 20.06.

 

                                                                                                       МУЗЕЈ НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА:

 

ИЗЛОЖБЕ:

• „Уметност играча“ посвећена Милораду Мишковићу (1928-2013), великану српског балета и маркантној фигури на европском звезданом небу средине 20. века, коју је приредио Милош Дујаковић, дугогодишњи Мишковићев сарадник, 14. децембар 2021. године, Фоаје партера Велике сцене

• Изложба посвећена признатом позоришном, телевизијском и филмском редитељу, глумцу и сценаристи Бориславу Григоровићу (1928-2010), ауторка Драгица Гаћеша, 29. децембар 2021, Музеј Народног позоришта

• „Бреда Калеф – неуобичајена примадона“, посвећена прослављеној оперској уметници, аутор Драган Стевовић, 16. март 2022. године, Музеј Народног позоришта

• „Божана – сликар костима“ посвећена нашој великој костимографкињи Божани Јовановић (1932-2020), чаробници магичне и ефемерне, а ипак опипљиве и материјалне уметности позоришне сцене - позоришног костима, аутори Ивана Жигон и Душица Кнежевић, 7. јун 2022. године, Музеј Народног позоришта

АКТИВНОСТИ: 

• Гостовање изложбе о Бори Григоровићу у Народном позоришту Сарајево од 7. до 18. фебруара 2022. године.

• У организацији Центра за културу Шамац, од 12. до 14. априла одржан је Фестивал „Милица - жене у умјетности“, посвећен Милици Бабић Андрић, пионирки српске костимографије која се родила и одрасла у Шамцу, а један од учесника био је и Музеј Народног позоришта у Београду. 

• Гостовање изложбе фотографија поводом сто година од првог извођења „Травијате“ у Народном позоришту у Београду (аутори Драган Стевовић и Драгица Гаћеша), Пожаревац, 18. мај

• Музеј Народног позоришта учествовао је и ове године на Манифестацији „Музеји за 10“, националној музејској иницијативи највећој у Србији и јединственој у Европи, која је од 14. до 20. маја одржана осми пут под покровитељством Министарства културе и информисања Републике Србије. Током седам дана Музеј је приказао богат програм чији се садржај заснивао на баштини националног театра која се чува и негује кроз историју.

• У Музеју су и током ове сезоне одржани уобичајени тематски циклуси: „Сусрети“, „Промоције“, „Концерти“, „Сећања,„Отворена врата“... као и обиласци Позоришта и Музеја за иностране туристе са речних крузера, са  пригодним концертима у извођењу полазника Оперског студија „Борислав Поповић“.

 

ДРУШТВЕНЕ МРЕЖЕ

Присуство Народног позоришта у Београду на друштвеним мрежама се у периоду од 15. новембра до краја сезоне 2021/2022 интензивирало.

Instagram налог је отворен 30.01.2019. и до 22.10.2021. је имао 438 објава. Од 20.11.2021. до 30.06.2022. обајављено је укупно 393, око 7 хиљада сторија и 38 reel видеа. У истом периоду страница је без промоције порасла за 4 хиљаде нових пратилаца.

Facebook страница је остварила досег већи за 74% односно 1,308,158, и преко 25 800 нових посета пораст од 27%, и преко 1000 нових пратилаца што је пораст од 38 %.

У периоду од 20.11.2021. до 30.06.2022. Народно позориште у Београду је у медијима испраћено са 4500 објава.

У марту 2022. урађен је и редизајн сајта Народног позоришта у Београду.

 

Напомена:

На самом почетку сезоне, 14. октобра 2021. године, Влада Републике Србије именовала је драмског уметника Светислава Гонцића за вршиоца дужности управника Народног позоришта у Београду

Галерија