Вести

Овације за „Царство небеско“ на 5. Драма фестивалу у Љубљани

31 мај 2018

После успешних прошлонедељних извођења на МНТ фестивалу у Скопљу и 63. Стеријином позорју, представа „Царство небеско“ (у поднаслову „Епика балканика"), у режији Јернеја Лоренција, гостовала је 31. маја, такође са великим успехом, на 5. Драма фестивалу у Љубљани.

Први део изведен је на Великој сцени Словенског народног гледалишча, а други у Цанкарјевом дому. Карте за гостовање нашег ансамбла биле су распродате неколико дана унапред, а одушевљена публика наградила је глумце, које је пет пута враћала на бис, вишеминутним бурним овацијама. 

Овом представом, уједно је и завршен овогодишњи фестивал који је био посвећен недавно преминулом словеначком глумцу средње генерације Јернеју Шугману.

Од 26. до 31. маја, на тој манифестацији ревијалног карактера, учествовали су и Новосадско позориште/ Újvidéki Színház, Moving Music Theatre из Битоле, СНГ Нова Горица, Загребачко казалиште младих, Краљевско позориште Зетски дом на Цетињу и Драма СНГ Марибор.

Текстуално полазиште комада, које је Народно позориште урадило у копродукцији са Битеф театром, је српска епска књижевност средњег века, у којој овог угледног словеначког редитеља средње генерације привлаче различити конкретни мотиви - од поезије, преко митологије, историје и митоманије, до односа према прошлости и будућности.

На вишем тематском плану, Лоренција је посебно занимала архетипска ситуација, карактеристична за српску, али и неке друге културе: смењивање само две улоге, хероја и жртве, без могућности идентификовања с неком уравнотеженом егзистенцијалном позицијом.

Улоге су остварили Олга Одановић, Нада Шаргин, Наташа Нинковић, Хана Селимовић, Бранко Јеринић, Никола Вујовић, Бојан Жировић, Милутин Милошевић и Славен Дошло.

Драматург је Матиц Старина, сценографију је урадио Бранко Хојник, костиме Белинда Радуловић, а музику Кармина Шилец.

У ауторској екипи су и Грегор Луштек (кореограф и асистент редитеља), Андреј Хајдињак (дизајнер светла) и Љиљана Мркић Поповић (сценски говор).

Представа је премијерно изведена 26. септембра прошле године у оквиру 51. Битефа.
М.Б.