Вести

Почеле пробе Нушићеве комедије „Мистер Долар” у режији Милоша Лолића

22 децембар 2023

У Народном позоришту у Београду почеле су пробе представе „Мистер Долар”, по тексту Бранислава Нушића, у режији Милоша Лолића.

Премијера је планирана средином марта 2024. године на Великој сцени.

Периша Перишић (драматургија), Мираш Вуксановић (реализација сценографије), Марија Марковић Милојев (костимографија), Невена Глушица (компоновање музике) и др Љиљана Мркић Поповић (сценски говор) потписују се као уметнички тим новог позоришног дела у ком су улоге додељене Недиму Незировићу, Теодори Драгићевић, Радовану Вујовићу, Александру Срећковићу, Иви Милановић, Александру Вучковићу, Калини Ковачевић, Драгану Секулићу, Ваји Дујовић, Немањи Стаматовићу, Бојани Бамбић, Вучићу Перовићу, Магдалени Мијатовић, Јовану Јовановићу, Софији Узуновић, Данилу Лончаревићу, Ивани Шћепановић, Сави Милутиновићу...

„Актуелност неког текста никада ми није представљала кључни разлог због којег бих га поставио на сцену. Припадам оним редитељима који се за неки текст одлуче, пре свега, због одређених вредности које он носи, попут специфичног третмана језика и говора или некакве игре са оним што подразумевамо као позоришно наслеђе. Међутим, с друге стране, интересантно је да је овај текст, заиста, изузетно актуелан. Радња се догађа на журци некакве високе класе, односно елите која је истовремено и политичка и финансијска и корумпирана.  Без обзира на то што је комад написан пре скоро једног века, његова актуелност је до те мере присутна да не морам, чак, ниједним редитељским поступком да указујем на то. Један од разлога зашто сам се определио баш за овај Нушићев текст је тај што у њему има много ликова. Веома ми је инспиративно што ћу бити у прилици да радим велике групне сцене, а посебно ми је драго што у подели имам тако пуно младих глумаца“, каже редитељ Милош Лолић који ће бити задужен и за идејно решење сценографије.

Успешан почетак рада на новој представи, уметничкој и сарадничкој екипи пожелела је уметничка директорка Драме Молина Удовички Фотез, која је у кратком говору најавила да ће 2024. година у Народном позоришту у Београду бити у знаку Бранислава Нушића, поводом 160 година од рођења.

„Веома ми је драго што ће Нушића, први пут у својој каријери, режирати Милош Лолић. Желим вам да радите предано, јер тако увек дође резултат. Такође, желим да се лепо играте и да ова представа буде лековита за све вас, јер ће онда бити и за публику“, поручила је Молина Удовички Фотез.  

Као и у већини својих дела, Нушић и у „Мистер Долару“ ангажовано пише, у овом случају, о моћи новца и о томе у којој мери је новац, вечни покретач збивања у свету – дајући му тиме функцију главног лика комада. И сам наслов представља алузију на значај новца, највећу опсесију како тадашњег друштва с почетка тридесетих година прошлог века, тако и овог, данашњег.

У фокусу комада, у којем се славни српски комедиограф подсмева у лице учмалој и затвореној групи живописних мрачних ликова, скоројевића и лажних буржуја, је прича о увређеном адвокату Александру Матковићу који уз помоћ медија жели да уради један „друштвени експеримент”...

Ово ће бити тек друга поставка „Мистер Долара“ у Народном позоришту у којем је праизведен 16. септембра 1932. године, у режији Јосипа Кулунџића.

У великом ансамблу улоге су остварили Витомир Богић, Никола Гошић, Драгутин Петровић, Јован Антонијевић, Милан Стојановић, Мата Милошевић, Жанка Стокић, Владета Драгутиновић, Виктор Старчић, Михаило Васић, Милорад Душановић, Фран Новаковић, Невенка Микулић... 

Галерија