Вести

ПОЧЕЛИ РАДОВИ НА АДАПТАЦИЈИ СЦЕНЕ “РАША ПЛАОВИЋ”

7 октобар 2011

У оквиру фазне реконструкције Народног позоришта, у петак 7. октобра почели су радови на адаптацији Сцене “Раша Плаовић” чије је отварање планирано за 22. новембар.

Државна секретарка у Министарству културе Републике Србије Снежана Стојановић Плавшић рекла је да је то министарство за радове обезбедило укупно 25 милиона динара.
- Сцена ће, у односу на досадашњу, бити потпуно осавремењена и много безбеднија. Такође, значајно је да ће бити доступна и особама са инвалидитетом, као и да ће програме на њој моћи да прате и особе са оштећеним слухом – казала је госпођа Стојановић Плавшић у сусрету са новинарима.
Према њеним речима, сцена ће правити и уштеде у пословању позоришта пошто ће бити покретна и прилагодљива различитим потребама за представе које се ту буду дешавале.  
Стојановић Плавшић је посебно похвалила одговорно пословање управе Народног позоришта и изразила наду да ће Министарство културе, после усвајања ребаланса буџета, успети да издвоји одређена средства за неке додатне радове чија би реализација допринела још пријатнијим и бољим условима за рад у позоришту.
- Ту, пре свега, мислимо на сређивање балетског пода у сали за пробе, осавремењавање библиотеке за читаће пробе, набавке нових завеса и новог озвучења на обе сцене... Верујемо да ћемо и то успети да завршимо до Нове године, али о томе ћемо вас накнадно обавестити – казала је госпођа Стојановић Плавшић.
Управник Народног позоришта Божидар Ђуровић подсетио је да је у Кући у протеклом периоду урађено доста значајних инвестиција - завршена је хидроизолација крова, урађено је 36 кровних прозора, реновиран је већи део гардероба, постављен је видео надзор у целој згради, реновиран је систем вентилације у згради, постављен је уређај за аудиодескрипцију који олакшава праћење представа особама са оштећеним видом и слухом, реновиран је простор за потребе Музеја Народног позоришта...
Ђуровић је рекао да све то не било могуће урадити без огромне подршке ресорног министарства, као и бројних донатора и пријатеља попут архитеката Милана Палишашког и Слободана Дрињаковића, те Саобраћајног института ЦИП.
Он је казао да је у постојећој ситуацији реално очекивати да радови на адаптацији сцене, за коју је пројекат донаторски урадио господин Дрињаковић, буду завршени 13. новембра, док је отварање планирано за Дан позоришта, 22. новембар премијером представе “Зли дуси”.
Ђуровић је рекао да је позориште добило све ваљане дозволе за рад, као и да су сви тендери спроведени у складу са законом.
Управник Народног позоришта је најавио да ће до 22. новембра, захваљујући подршци Теленор фондације, бити обновљени и тоалети у холу сцене који ће бити прилагођени особама са посебним потребама.
Ђуровић је додао да је позориште, монтажно-демонтажно гледалиште са 171 местом за седење и 110 фиксних столица које су демонтиране са Сцене „Раша Плаовић“, поклонило ромском Театру „Суно е Рроменго“ из Нових Карловаца.
Дрињаковић је рекао да ће адаптирани простор имати укупно 295 седишта и да ће са сваког места у сали сцена бити видљива.
- Галерије ће добити закошење у односу на бински простор, а сама бина, у вертикалном смислу, биће покретљива тако да може да се прилагођава захтевима представе. Сала ће имати благи пад, а редови ће бити полукружни – открио је Дрињаковић.  
Нова сцена биће опремљена у складу са врхунским стандардима противпожарне заштите.
M.Б.