Vesti

POČELI RADOVI NA ADAPTACIJI SCENE “RAŠA PLAOVIĆ”

7 oktobar 2011

U okviru fazne rekonstrukcije Narodnog pozorišta, u petak 7. oktobra počeli su radovi na adaptaciji Scene “Raša Plaović” čije je otvaranje planirano za 22. novembar.

Državna sekretarka u Ministarstvu kulture Republike Srbije Snežana Stojanović Plavšić rekla je da je to ministarstvo za radove obezbedilo ukupno 25 miliona dinara.
- Scena će, u odnosu na dosadašnju, biti potpuno osavremenjena i mnogo bezbednija. Takođe, značajno je da će biti dostupna i osobama sa invaliditetom, kao i da će programe na njoj moći da prate i osobe sa oštećenim sluhom – kazala je gospođa Stojanović Plavšić u susretu sa novinarima.
Prema njenim rečima, scena će praviti i uštede u poslovanju pozorišta pošto će biti pokretna i prilagodljiva različitim potrebama za predstave koje se tu budu dešavale.  
Stojanović Plavšić je posebno pohvalila odgovorno poslovanje uprave Narodnog pozorišta i izrazila nadu da će Ministarstvo kulture, posle usvajanja rebalansa budžeta, uspeti da izdvoji određena sredstva za neke dodatne radove čija bi realizacija doprinela još prijatnijim i boljim uslovima za rad u pozorištu.
- Tu, pre svega, mislimo na sređivanje baletskog poda u sali za probe, osavremenjavanje biblioteke za čitaće probe, nabavke novih zavesa i novog ozvučenja na obe scene... Verujemo da ćemo i to uspeti da završimo do Nove godine, ali o tome ćemo vas naknadno obavestiti – kazala je gospođa Stojanović Plavšić.
Upravnik Narodnog pozorišta Božidar Đurović podsetio je da je u Kući u proteklom periodu urađeno dosta značajnih investicija - završena je hidroizolacija krova, urađeno je 36 krovnih prozora, renoviran je veći deo garderoba, postavljen je video nadzor u celoj zgradi, renoviran je sistem ventilacije u zgradi, postavljen je uređaj za audiodeskripciju koji olakšava praćenje predstava osobama sa oštećenim vidom i sluhom, renoviran je prostor za potrebe Muzeja Narodnog pozorišta...
Đurović je rekao da sve to ne bilo moguće uraditi bez ogromne podrške resornog ministarstva, kao i brojnih donatora i prijatelja poput arhitekata Milana Pališaškog i Slobodana Drinjakovića, te Saobraćajnog instituta CIP.
On je kazao da je u postojećoj situaciji realno očekivati da radovi na adaptaciji scene, za koju je projekat donatorski uradio gospodin Drinjaković, budu završeni 13. novembra, dok je otvaranje planirano za Dan pozorišta, 22. novembar premijerom predstave “Zli dusi”.
Đurović je rekao da je pozorište dobilo sve valjane dozvole za rad, kao i da su svi tenderi sprovedeni u skladu sa zakonom.
Upravnik Narodnog pozorišta je najavio da će do 22. novembra, zahvaljujući podršci Telenor fondacije, biti obnovljeni i toaleti u holu scene koji će biti prilagođeni osobama sa posebnim potrebama.
Đurović je dodao da je pozorište, montažno-demontažno gledalište sa 171 mestom za sedenje i 110 fiksnih stolica koje su demontirane sa Scene „Raša Plaović“, poklonilo romskom Teatru „Suno e Rromengo“ iz Novih Karlovaca.
Drinjaković je rekao da će adaptirani prostor imati ukupno 295 sedišta i da će sa svakog mesta u sali scena biti vidljiva.
- Galerije će dobiti zakošenje u odnosu na binski prostor, a sama bina, u vertikalnom smislu, biće pokretljiva tako da može da se prilagođava zahtevima predstave. Sala će imati blagi pad, a redovi će biti polukružni – otkrio je Drinjaković.  
Nova scena biće opremljena u skladu sa vrhunskim standardima protivpožarne zaštite.
M.B.