Vesti

Počeli radovi na rekonstrukciji gledališta Velike scene

4 jul 2023

U Narodnom pozorištu u Beogradu započeli su radovi na rekonstrukciji gledališta Velike scene koji će tom prostoru dati potpuno novi, reprezentativni sjaj i izgled.

Upravnik Svetislav Goncić izrazio je zadovoljstvo što će velelepna sala napokon, posle dugo vremena, zasijati u novom ruhu, kao moderno opremljen pozorišni sektor.

„Radujemo se što ćemo na jesen, novu sezonu dočekati sa novim gledalištem. Ova rekonstrukcija predstavlja nastavak radova na investicionom održavanju i unapređenju uslova rada i boravka u zgradi. Pre toga, uradili smo kapitalni posao, a to je uvođenje centralnog grejanja i prelaženje sa prljavih tehnologija na daljinsko grejanje. Takođe, bavićemo se i kompletnim vodovodnim sistemom na kome se nije radilo od kraja 80-tih, kao i svim drugim sistemima koji utiču na zdravlje kako naših zaposlenih, tako i sugrađana i naše drage publike", kaže Svetislav Goncić.

Tehnički direktor Narodnog pozorišta Mališa Đurašinović podseća da su ovo „prvi veći, obimniji radovi“ u prostoru Velike scene od 1989. godine, odnosno od otvaranja zgrade posle višegodišnjeg renoviranja.

„Dakle, pune 34. godine, osim povremenih tapaciranja dotrajalih sedišta, ovde ništa nije rađeno u tako velikom obimu. Ovoga puta, radovima će biti obuhvaćena kompletna zamena svih fotelja u parteru, na prvoj, drugoj i trećoj galeriji, kao i postavljanje novih tepiha unutar sale i po hodnicima galerija. Takođe, uradićemo i reparaciju svih stolica iz loža koja podrazumeva ponovno tapaciranje, peskiranje, nanošenje nove farbe i lakiranje. Rekonstrukcijom ćemo povećati komfor i obezbediti kvalitetne uslove gledanja predstava. Želimo da sala zablista u punom sjaju. Verujem da će naša verna publika u novoj sezoni uživati u ambijentu novog izdanja Velike scene Narodnog pozorišta“, naglašava Đurašinović.

„Radovima će biti obuhvaćeno i sređivanje poda na samoj sceni, odnosno reparacija njegovih oštećenih delova koji će, potom, biti ishoblovani i ofarbani“, najavljuje tehnički direktor Narodnog pozorišta i napominje da su prvog dana početka rekonstrukcije urađeni i atesti za dizalice i sve pokretne mehanizme na sceni koji važe naredne tri godine.

Planirano je da radovi, za koja su sredstva izdvojena iz budžeta Republike Srbije, odnosno Ministarstva kulture, budu završeni u narednih mesec i po dana, do 15. avgusta.

Galerija