Вести

Почели радови на реконструкцији гледалишта Велике сцене

4 јул 2023

У Народном позоришту у Београду започели су радови на реконструкцији гледалишта Велике сцене који ће том простору дати потпуно нови, репрезентативни сјај и изглед.

Управник Светислав Гонцић изразио је задовољство што ће велелепна сала напокон, после дуго времена, засијати у новом руху, као модерно опремљен позоришни сектор.

„Радујемо се што ћемо на јесен, нову сезону дочекати са новим гледалиштем. Ова реконструкција представља наставак радова на инвестиционом одржавању и унапређењу услова рада и боравка у згради. Пре тога, урадили смо капитални посао, а то је увођење централног грејања и прелажење са прљавих технологија на даљинско грејање. Такође, бавићемо се и комплетним водоводним системом на коме се није радило од краја 80-тих, као и свим другим системима који утичу на здравље како наших запослених, тако и суграђана и наше драге публике", каже Светислав Гонцић.

Технички директор Народног позоришта Малиша Ђурашиновић подсећа да су ово „први већи, обимнији радови“ у простору Велике сцене од 1989. године, односно од отварања зграде после вишегодишњег реновирања.

„Дакле, пуне 34. године, осим повремених тапацирања дотрајалих седишта, овде ништа није рађено у тако великом обиму. Овога пута, радовима ће бити обухваћена комплетна замена свих фотеља у партеру, на првој, другој и трећој галерији, као и постављање нових тепиха унутар сале и по ходницима галерија. Такође, урадићемо и репарацију свих столица из ложа која подразумева поновно тапацирање, пескирање, наношење нове фарбе и лакирање. Реконструкцијом ћемо повећати комфор и обезбедити квалитетне услове гледања представа. Желимо да сала заблиста у пуном сјају. Верујем да ће наша верна публика у новој сезони уживати у амбијенту новог издања Велике сцене Народног позоришта“, наглашава Ђурашиновић.

„Радовима ће бити обухваћено и сређивање пода на самој сцени, односно репарација његових оштећених делова који ће, потом, бити исхобловани и офарбани“, најављује технички директор Народног позоришта и напомиње да су првог дана почетка реконструкције урађени и атести за дизалице и све покретне механизме на сцени који важе наредне три године.

Планирано је да радови, за која су средства издвојена из буџета Републике Србије, односно Министарства културе, буду завршени у наредних месец и по дана, до 15. августа.

Галерија