Вести

Почиње емитовање серије на РТС- у поводом сто година Балета Народног позоришта у Београду

18 децембар 2023

Поводом обележавања сто година балета у Србији, РТС је, у сарадњи са Народним позориштем, произвео серију од четири наставка - чији ће први део бити емитован у понедељак, 18. децембра, на Другом каналу, у 21,45.

На ово фантастично, снолиоко и бајковито балетско путовање, гледаоце ће водити Марија Јанковић Шеховић, некадашња солисткиња Балета Народног позоришта у Београду, уједно и сценариста пројекта.

„Ићи ћемо кроз ову причу заједно са чувеним Рускињама, Јеленом Пољаковом, Аном Павловом, Нином Кирсановом, затим нашим великим дивама, Душком Сифниос, Вишњом Ђорђевић, Лидијом Пилипенко, Јованком Бјегојевић, откриваћемо са Димитријем Парлићем нове светове наше аутентичне кореографије и мајсторства, говорићемо о балету и као о мушкој игри. Бићемо заједно са савремним херојима балета нашег националног позоришта, од Ашхен Атаљанц, преко Ане Павловић, Константина Костјукова, Јовице Бегојева, Константина Тешее... све до мноштва савремених уметника због којих не треба да бринемо о будућности игре на овим просторима", каже Марија Јанковић Шеховић.

Серију је реализовао Борис Миљковић са екипом младих сарадника, уредница је Оливера Милошевић.