Vesti

Počinje emitovanje serije na RTS- u povodom sto godina Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu

18 decembar 2023

Povodom obeležavanja sto godina baleta u Srbiji, RTS je, u saradnji sa Narodnim pozorištem, proizveo seriju od četiri nastavka - čiji će prvi deo biti emitovan u ponedeljak, 18. decembra, na Drugom kanalu, u 21,45.

Na ovo fantastično, snolioko i bajkovito baletsko putovanje, gledaoce će voditi Marija Janković Šehović, nekadašnja solistkinja Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu, ujedno i scenarista projekta.

„Ići ćemo kroz ovu priču zajedno sa čuvenim Ruskinjama, Jelenom Poljakovom, Anom Pavlovom, Ninom Kirsanovom, zatim našim velikim divama, Duškom Sifnios, Višnjom Đorđević, Lidijom Pilipenko, Jovankom Bjegojević, otkrivaćemo sa Dimitrijem Parlićem nove svetove naše autentične koreografije i majstorstva, govorićemo o baletu i kao o muškoj igri. Bićemo zajedno sa savremnim herojima baleta našeg nacionalnog pozorišta, od Ašhen Ataljanc, preko Ane Pavlović, Konstantina Kostjukova, Jovice Begojeva, Konstantina Tešee... sve do mnoštva savremenih umetnika zbog kojih ne treba da brinemo o budućnosti igre na ovim prostorima", kaže Marija Janković Šehović.

Seriju je realizovao Boris Miljković sa ekipom mladih saradnika, urednica je Olivera Milošević.