Vesti

Otvorene izložbe povodom stogodišnjice Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu

2 jun 2023

U okviru svečanog obeležavanja stogodišnjice Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu, u Muzeju pozorišne umetnosti i Muzeju nacionalnog teatra otvorene su izložbe podeljene na period od po 50 godina.

Postavka „Jedan vek Baleta – prvih pedeset godina“, koju je priredila teatrolog Jelica Stevanović, otvorena je 31. maja u Muzeju pozorišne umetnosti i donosi priču o prvih 50 godina iz dva dela - prvim je dočarala scenski doživljaj kroz scenografske skice i figure najznačajnijih baletskih umetnika, dok je u drugom oživela scenske živote 18 od preko sto realizovanih baletskih naslova.

Dan kasnije, 1. juna, u Muzeju nacionalnog teatra otvorena je izložba „Jedan vek Baleta – drugih pedeset godina“, autorke Milene Jauković, baletske kritičarke i pedagoga, koja obuhvata period od 1973. do 2023. godine.

Uz napomenu da odabir nije bio lak, Jauković je istakla da je kroz izložbu želela da se prikažu vodeći baletski umetnici i predstave kreirane u što više različitih stilova i žanrova, sa najviše uspeha u zemlji i inostranstvu, najdužim scenskim trajanjem i najboljim kritikama.

Dodala je da je u tom periodu premijerno izvedeno 113 premijera - 99 na Velikoj i 14 na Maloj sceni, što je, kako je ocenila, impozantan podatak

Upravnik Narodnog pozorišta Svetislav Goncić čestitao je autorkama na dobro osmišljenim izložbama i naglasio da nas duga i bogata tradicija neprestano inspiriše da započnemo sledećih sto godina, „uvereni da ćemo Balet Narodnog pozorišta u Beogradu i naš najznačajniji baletski ansambl uvesti u novi Vek postojanja sa velikim ambicijama i nadamo se velikim uspesima i novom energijom za budućih sto godina“.

Umetnička direktorka Baleta Ana Pavlović istakla je da zahvaljujući ovoj izložbi svi poklonici baletske umetnosti imaju priliku da „zavire u vreme kada su živeli i stvarali naši veliki baletski umetnici“.

Prema njenim rečima, ovaj svojevrsni artefakt predstavlja svedočanstvo jednog veka koji je iza nas, ali i postavlja temelje za buduću epohu.

Izložbu, koju će svi zainteresovani moći da pogledaju do marta sledeće godine, svečano je otvorio državni sekretar u Ministarstvu kulture Miodrag Ivanović.

S obzirom na značaj i obimnost teme, postavka povodom sto godina Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu nije mogla biti smeštena u jedinstven galerijski prostor, pa je podeljena u dva segmenta.