Вести

ПОТПИСАН ПРОТОКОЛ О САРАДЊИ СА НАРОДНИМ ПОЗОРИШТЕМ “ИВАН ВАЗОВ” ИЗ СОФИЈЕ

15 јун 2012

У петак 15. јуна, у Музеју Народног позоришта, потписан је Протокол о сарадњи између Националног театра у Београду и Народног позоришта “Иван Вазов” из Софије.

Споразумом, који су потписали управници Божидар Ђуровић и Павел Ангелов Васев, створене су основе за заједничку организацију и реализацију домаћих и иностраних уметничких, научних, издавачких, манифестационих и других пројеката и програма из области позоришне уметности и културе, а чији је циљ да се негује и пропагира позоришна уметност и култура.  
Ђуровић је изразио уверење да ће потписивање протокола допринети да две угледне Куће имају “квалитетнију и бољу сарадње него што је то било до сада”.
Он је оценио да споразуми попут овог, у данашњем времену које уопште није наклоњено култури, “могу да буду од појединачне и заједничке користи”.
Управник Народног позоришта истакао је да, с обзиром на чињеницу да је потписан на крају сезоне, очекује да се први резултати потписаног протокола “виде у неколико првих месеци наредне позоришне сезоне”.
Васев се захвалио Ђуровићу на гостопримству и нагласио да за њега и театар на чијем се челу налази потписивање споразума о сарадњи са једном таквом Кућом као што је Народно позориште у Београду представља велику част и задовољство.
Васев, који је овде завршио Основну школу “Дринка Павловић” и Другу београдску гимназију, а потом уписао Академију за позориште, филм, радио и телевизију у класи професора Вјекослава Афрића, казао је да је у театру “Иван Вазов” до сада постављено десетак комада српских писаца, као и да су на његовој сцени режирали наши позоришни великани Бранко Плеша и Бојан Ступица.
Он је додао да са велим нестрпљењем ишчекује почетак реализације овог протокола који ће, како је нагласио, сигурно бити од велике користи за оба позоришта.
М.Б.