Вести

Представа „Балкански шпијун“, по тексту Душана Kовачевића, у режији Татјане Мандић Ригонат, одиграна јубиларни педесети пут

14 април 2021

Представа „Балкански шпијун“, по тексту Душана Kовачевића, у режији и драматургији Татјане Мандић Ригонат,  изведена je 14. априла на Великој сцени јубиларни педесети пут.

Било је свечано, величанствено, уз торту и свећице, пуну салу уз све мере заштите од Kовида-19 и дугачки аплауз на опште задовољство и публике и ансамбла.

Управница Народног позоришта Ивана Вујић пожелела је да заједно стигнемо до 5000 извођења.

Љубомир Бандовић тумачи лик Илије Чворовића, човека који живи и делује по свом принципу, а који му говори да је све супротно од онога што изгледа да јесте, његова супруга Даница Чворовић је Нела Михаиловић, брата Ђуру, односно сестру близнакињу игра Душанка Глид Стојановић, ћерку Соњу Катарина Марковић, улога подстанара Петра Јаковљевића поверена је Милутину Милошевићу, а Радио-спикерке Вањи Милачић.

У филмским сценама, које је снимио Дејан Стојановић, а монтирала Јелена Тврдишић, појављују се Борис Комненић, Бранко Видаковић, Вјера Мујовић, Оља Бећковић, Александра Коларов, Дуња Костић и Немања Константиновић.

У фокусу нове верзије чувене Kовачевићеве драме, која је премијерно изведена 1. октобра 2018. године на Сцени „Раша Плаовић“, налази се тема друштвене параноје, медијска пропаганда, производња страха и непријатеља, све што је у њу додато је документарна грађа из разних српских медија, а сваки лик представља парадигму одређених стања, профила, тенденција...

У раду на представи упориште је била драма која је мање позната од сценарија, а веома се разликује и од култног филма из 1984. године.

Kомпозитор је Ирена Поповић Драговић, сценографију је урадио Бранко Хојник, костиме Ивана Васић, а сценски покрет Анђелија Тодоровић.

У представи суделују и музичари Владимир Гурбај (кларинет), Елио Ригонат (гитара), Иван Мирковић (хармоника) и Реља Дербогосијан (бубањ).

„Балкански шпијун“ је учествовао на једном ревијалном (Дубровачке љетне игре) и девет такмичарских фестивала у земљи и региону: „Дани Зорана Радмиловића“ (Зајечар)„Театар на раскршћу“ (Ниш), „Дани комедије” (Јагодина) „Дани Миливоја Живановића“ (Пожаревац), „Позоришно пролеће“ (Шабац), „Нушићеви дани“ (Смедерево), „Међународни фестивал малих сцена“ (Ријека), „Дани сатире Фадила Хаџића“ (Загреб) и „Театар у једном дејству“ (Младеновац).

Представа је освојила 13 награда, углавном глумачких; Нела Михаиловић (Статуета „Ћуран“ за најбоље глумачко остварење на 48. Фестивалу „Дани комедије“ у Јагодини, Награда „Вељко Маричић“ за најбољу женску улогу на 26. Међународном фестивалу малих сцена у Ријеци, Признање за најбољу глумачку бравуру - „Зоранов брк“ на 27. „Данима Зорана Радмиловића“ у Зајечару, Награда стручног жирија четвртог Фестивала "Позоришно пролеће" у Шапцу за креативна глумачка остварења у тандему са Љубомиром Бандовићем, Награда Народног позоришта за најбоља индивидуална премијерна уметничка остварења у оквиру репертоара Народног позоришта у сезони 2017/2018, Награда „Раша Плаовић", коју Народно позориште у Београду додељује за најбоље глумачко остварење на свим београдским позоришним сценама у сезони 2017/2018, Бијенална глумачка Награда Удружења драмских уметника Србије - „Љубинка Бобић“ за 2019. годину); Љубомир Бандовић (Статуета „Ћуран“ за најбоље глумачко остварење на 48. Фестивалу „Дани комедије“ у Јагодини, Глумац четврте вечери на 24. Глумачким свечаностима „Миливоје Живановић“ у Пожаревцу, Награда “Милосав Буца Мирковић” за најуспешније глумачко остварење на 36. “Нушићевим данима” у Смедереву) и Милутин Милошевић (Награда „Никола Милић“ за најбољу епизодну улогу на 48. Фестивалу „Дани комедије“ у Јагодини).

„Балкански шпијун“ (у целини) освојио је Награде публике за најбољу представу на четвртом Фестивалу „Позоришно пролеће" у Шапцу и на Фестивалу „Театар у једном дејству“, у Младеновцу.

Представа је с великим успехом гостовала и у Ваљеву, Бечу, Чачку, Љубљани...