Vesti

Predstava „Balkanski špijun“, po tekstu Dušana Kovačevića, u režiji Tatjane Mandić Rigonat, odigrana jubilarni pedeseti put

14 april 2021

Predstava „Balkanski špijun“, po tekstu Dušana Kovačevića, u režiji i dramaturgiji Tatjane Mandić Rigonat,  izvedena je 14. aprila na Velikoj sceni jubilarni pedeseti put.

Bilo je svečano, veličanstveno, uz tortu i svećice, punu salu uz sve mere zaštite od Kovida-19 i dugački aplauz na opšte zadovoljstvo i publike i ansambla.

Upravnica Narodnog pozorišta Ivana Vujić poželela je da zajedno stignemo do 5000 izvođenja.

Ljubomir Bandović tumači lik Ilije Čvorovića, čoveka koji živi i deluje po svom principu, a koji mu govori da je sve suprotno od onoga što izgleda da jeste, njegova supruga Danica Čvorović je Nela Mihailović, brata Đuru, odnosno sestru bliznakinju igra Dušanka Glid Stojanović, ćerku Sonju Katarina Marković, uloga podstanara Petra Jakovljevića poverena je Milutinu Miloševiću, a Radio-spikerke Vanji Milačić.

U filmskim scenama, koje je snimio Dejan Stojanović, a montirala Jelena Tvrdišić, pojavljuju se Boris Komnenić, Branko Vidaković, Vjera Mujović, Olja Bećković, Aleksandra Kolarov, Dunja Kostić i Nemanja Konstantinović.

U fokusu nove verzije čuvene Kovačevićeve drame, koja je premijerno izvedena 1. oktobra 2018. godine na Sceni „Raša Plaović“, nalazi se tema društvene paranoje, medijska propaganda, proizvodnja straha i neprijatelja, sve što je u nju dodato je dokumentarna građa iz raznih srpskih medija, a svaki lik predstavlja paradigmu određenih stanja, profila, tendencija...

U radu na predstavi uporište je bila drama koja je manje poznata od scenarija, a veoma se razlikuje i od kultnog filma iz 1984. godine.

Kompozitor je Irena Popović Dragović, scenografiju je uradio Branko Hojnik, kostime Ivana Vasić, a scenski pokret Anđelija Todorović.

U predstavi sudeluju i muzičari Vladimir Gurbaj (klarinet), Elio Rigonat (gitara), Ivan Mirković (harmonika) i Relja Derbogosijan (bubanj).

„Balkanski špijun“ je učestvovao na jednom revijalnom (Dubrovačke ljetne igre) i devet takmičarskih festivala u zemlji i regionu: „Dani Zorana Radmilovića“ (Zaječar)„Teatar na raskršću“ (Niš), „Dani komedije” (Jagodina) „Dani Milivoja Živanovića“ (Požarevac), „Pozorišno proleće“ (Šabac), „Nušićevi dani“ (Smederevo), „Međunarodni festival malih scena“ (Rijeka), „Dani satire Fadila Hadžića“ (Zagreb) i „Teatar u jednom dejstvu“ (Mladenovac).

Predstava je osvojila 13 nagrada, uglavnom glumačkih; Nela Mihailović (Statueta „Ćuran“ za najbolje glumačko ostvarenje na 48. Festivalu „Dani komedije“ u Jagodini, Nagrada „Veljko Maričić“ za najbolju žensku ulogu na 26. Međunarodnom festivalu malih scena u Rijeci, Priznanje za najbolju glumačku bravuru - „Zoranov brk“ na 27. „Danima Zorana Radmilovića“ u Zaječaru, Nagrada stručnog žirija četvrtog Festivala "Pozorišno proleće" u Šapcu za kreativna glumačka ostvarenja u tandemu sa Ljubomirom Bandovićem, Nagrada Narodnog pozorišta za najbolja individualna premijerna umetnička ostvarenja u okviru repertoara Narodnog pozorišta u sezoni 2017/2018, Nagrada „Raša Plaović", koju Narodno pozorište u Beogradu dodeljuje za najbolje glumačko ostvarenje na svim beogradskim pozorišnim scenama u sezoni 2017/2018, Bijenalna glumačka Nagrada Udruženja dramskih umetnika Srbije - „Ljubinka Bobić“ za 2019. godinu); Ljubomir Bandović (Statueta „Ćuran“ za najbolje glumačko ostvarenje na 48. Festivalu „Dani komedije“ u Jagodini, Glumac četvrte večeri na 24. Glumačkim svečanostima „Milivoje Živanović“ u Požarevcu, Nagrada “Milosav Buca Mirković” za najuspešnije glumačko ostvarenje na 36. “Nušićevim danima” u Smederevu) i Milutin Milošević (Nagrada „Nikola Milić“ za najbolju epizodnu ulogu na 48. Festivalu „Dani komedije“ u Jagodini).

„Balkanski špijun“ (u celini) osvojio je Nagrade publike za najbolju predstavu na četvrtom Festivalu „Pozorišno proleće" u Šapcu i na Festivalu „Teatar u jednom dejstvu“, u Mladenovcu.

Predstava je s velikim uspehom gostovala i u Valjevu, Beču, Čačku, Ljubljani...