Вести

Представа „Балкански шпијун“ с великим успехом изведена у Бечу

18 фебруар 2019

Представа „Балкански шпијун“, по тексту Душана Ковачевића, у режији и драматургији Татјане Мандић Ригонат, одиграна је у недељу 17. фебруара у Акцент театру у Бечу, а одушевљена публика у препуној сали  испратила је овацијама глумачки ансамбл.

О томе колико је интересовање владало за ово гостовање, говори и податак да су све улазнице биле распродате чим су пуштене у продају.

Љубомир Бандовић је тумачио лик Илије Чворовића, човека који живи и делује по свом етичком принципу, а који му говори да је све супротно од онога што изгледа да јесте; његова супруга Даница Чворовић била је Нела Михаиловић, брата Ђуру, односно сестру близнакињу играла је Душанка Глид Стојановић, ћерку Соњу Катарина Марковић, улогу подстанара Петра Јаковљевића дочарао је Милутин Милошевић, а Радио-спикерке Вања Милачић.

У филмским сценама, које је снимио Дејан Стојановић, а монтирала Јелена Тврдишић, појављују се Борис Комненић, Бранко Видаковић, Вјера Мујовић, Оља Бећковић, Александра Коларов, Дуња Костић и Немања Константиновић.

У фокусу нове верзије чувене Ковачевићеве драме, која је премијерно изведена 1. октобра прошле године на Сцени „Раша Плаовић“, налази се тема друштвене параноје, медијска пропаганда, производња страха и непријатеља, у чију структуру је уплетена документарна грађа из разних српских медија, а сваки лик представља парадигму одређених стања, профила, тенденција...

Представа је заснована на драми Душана Ковачевића која је чак мање позната широј публици од филмског сценарија, а веома се разликује и од култног филма из 1984. године.

Композитор је Ирена Поповић Драговић, сценографију је урадио Бранко Хојник, костиме Ивана Васић, а сценски покрет Анђелија Тодоровић.

У представи суделују и музичари Владимир Гурбај (кларинет), Елио Ригонат (гитара), Иван Мирковић (хармоника) и Реља Дербогосијан (бубањ).
М.Б.

Више о гостовању „Балканског шпијуна“ у Бечу можете прочитати ОВДЕ