Vesti

Predstava „Balkanski špijun“ s velikim uspehom izvedena u Beču

18 februar 2019

Predstava „Balkanski špijun“, po tekstu Dušana Kovačevića, u režiji i dramaturgiji Tatjane Mandić Rigonat, odigrana je u nedelju 17. februara u Akcent teatru u Beču, a oduševljena publika u prepunoj sali  ispratila je ovacijama glumački ansambl.

O tome koliko je interesovanje vladalo za ovo gostovanje, govori i podatak da su sve ulaznice bile rasprodate čim su puštene u prodaju.

Ljubomir Bandović je tumačio lik Ilije Čvorovića, čoveka koji živi i deluje po svom etičkom principu, a koji mu govori da je sve suprotno od onoga što izgleda da jeste; njegova supruga Danica Čvorović bila je Nela Mihailović, brata Đuru, odnosno sestru bliznakinju igrala je Dušanka Glid Stojanović, ćerku Sonju Katarina Marković, ulogu podstanara Petra Jakovljevića dočarao je Milutin Milošević, a Radio-spikerke Vanja Milačić.

U filmskim scenama, koje je snimio Dejan Stojanović, a montirala Jelena Tvrdišić, pojavljuju se Boris Komnenić, Branko Vidaković, Vjera Mujović, Olja Bećković, Aleksandra Kolarov, Dunja Kostić i Nemanja Konstantinović.

U fokusu nove verzije čuvene Kovačevićeve drame, koja je premijerno izvedena 1. oktobra prošle godine na Sceni „Raša Plaović“, nalazi se tema društvene paranoje, medijska propaganda, proizvodnja straha i neprijatelja, u čiju strukturu je upletena dokumentarna građa iz raznih srpskih medija, a svaki lik predstavlja paradigmu određenih stanja, profila, tendencija...

Predstava je zasnovana na drami Dušana Kovačevića koja je čak manje poznata široj publici od filmskog scenarija, a veoma se razlikuje i od kultnog filma iz 1984. godine.

Kompozitor je Irena Popović Dragović, scenografiju je uradio Branko Hojnik, kostime Ivana Vasić, a scenski pokret Anđelija Todorović.

U predstavi sudeluju i muzičari Vladimir Gurbaj (klarinet), Elio Rigonat (gitara), Ivan Mirković (harmonika) i Relja Derbogosijan (bubanj).
M.B.

Više o gostovanju „Balkanskog špijuna“ u Beču možete pročitati OVDE