Вести

Представа „Мистер Долар“ учествује на Фестивалу „Нушићеви дани“ у Смедереву

20 мај 2024

Комедија „Мистер Долар“, по тексту Бранислава Нушића, у режији Милоша Лолића, биће изведена 20. маја у оквиру Такмичарске селекције 41. „Нушићевих дана“ у Смедереву.

Као и у већини својих дела, Нушић и у „Мистер Долару“ ангажовано пише, у овом случају, о моћи новца и о томе у којој мери је новац, вечни покретач збивања у свету – дајући му тиме функцију главног лика комада. И сам наслов представља алузију на значај новца, највећу опсесију како тадашњег друштва с почетка тридесетих година прошлог века, тако и овог, данашњег.

У фокусу комада, у којем се славни српски комедиограф подсмева у лице учмалој и затвореној групи живописних мрачних ликова, скоројевића и лажних буржуја, је прича о увређеном адвокату Александру Матковићу који уз помоћ медија жели да уради један „друштвени експеримент”...

Нушићев „Мистер Долар“ био је пријемчив ауторском тиму, пре свега због узбудљиве, у драматуршком смислу, водвиљске технике и маштовитих комедиографских визура друштвених група и појединаца који не бирају средства да се домогну новца, моћи и части, лакованих-спакованих по мерилима буржоаског скоројевићевског друштва.

Лолићева режија ове комедије, у драматизацији Перише Перишића, као представе за праве позоришне сладокусце, уз јединствен ауторски печат, доноси на сцену и оригиналну техно музику, сведена, али импресивна сценографска решења, упечатљиве костиме и маестралну глуму.

У подели су Недим Незировић, Теодора Драгићевић, Радован Вујовић, Ива Милановић, Александар Вучковић, Kалина Kовачевић, Јован Јовановић, Александар Срећковић, Бојана Бамбић, Немања Стаматовић, Магдалена Мијатовић, Ваја Дујовић, Вучић Перовић, Драган Секулић, Данило Лончаревић, Софија Узуновић,Ивана Шћепановић, Сава Милутиновић, Ана Јанковић, Милица Томић, Лариса Радоњић, Данило Фатић.

Галерија