Вести

Представа "Сексуалне неурозе наших родитеља" изведена на Сцени „Раша Плаовић“ јубиларни стоти пут

20 децембар 2018

Представа "Сексуалне неурозе наших родитеља", по тексту Лукаса Берфуса, у режији Татјане Мандић Ригонат, изведена је 20. децембра на Сцени „Раша Плаовић“, јубиларни стоти пут.

Берфусов комад је сурова, интригантна прича о иницијацији једне младе жене у свет одраслих, односно њеном суочавању с друштвеном стварношћу.

У средишту радње је девојчица Дора, која је због психичког обољења годинама била изолована од света. Њен први прави сусрет са светом одраслих почиње оног тренутка када њени лекари одлуче да прекину терапију лековима...

За разлику од већине европских поставки у којима се кроз лик Доре разматра однос друштва према ментално заосталој деци, у режији Тање Мандић Ригонат, која је урадила и избор музике, главна јунакиња није илустрација једне конкретне болести или менталне поремећености, већ уметничка слика особе која је приморана да се прилагоди друштву.

Представа је премијерно изведена 30. априла 2008. године, а у подели су били Вања Ејдус (Дора), Игор Ђорђевић (Фини господин), Душанка Стојановић Глид (Дорина мајка), Слободан Бештић (Дорин отац), Милош Ђорђевић (Дорин шеф), Миодраг Kривокапић (Дорин доктор) и Добрила Стојнић (Жена, шефова мајка).

Једно време, улогу Доре тумачила је и Нада Шаргин, а од 28. фебруара 2015. године, осим Вање Ејдус, Игора Ђорђевића и Добриле Стојнић, у сталној подели су Вања Милачић (Дорина мајка), Зоран Ћосић (Дорин отац), Бојан Kривокапић (Дорин шеф) и Бранко Цвејић (Дорин доктор).

Kомад се игра у преводу Бојане Денић, Маја Пелевић је драматург, Александар Денић сценограф, Милена Јевтић Ничева Kостић костимограф, др Љиљана Мркић Поповић је била задужена за сценски говор, а Дамјан Kецојевић за сценски покрет.

„Сексуалне неурозе наших родитеља“, биле су најбоља представа у сезони 2007/08, а Вања Ејдус је добила Награду Народног позоришта и признање за глумицу вечери на Бориним данима у Врању.

Наредне године, на Међународном фестивалу малих сцена у Ријеци, Нада Шаргин је освојила Награду стручног жирија „Вељко Маричић“ за најбољу женску улогу и Награду „Медитеран”, коју додељује ријечки „Нови лист“, док је Игору Ђорђевићу припала Награда „Вељко Маричић“ за најбољу епизодну улогу.

На матичној сцени и гостовањима, представу је до сада видело око 18. 000 гледалаца.
М.Б.