Вести

Представници Словенског народног гледалишча Опера и балет и Цанкарјевог дома из Љубљане посетили Народно позориште

13 октобар 2022

Представници Словенског народног гледалишча Опера и Балет и Цанкарјевог дома из Љубљане у циљу успостављања уметничке сарадње посетили су 12. октобра Народно позориште у Београду.

 Делегацију су предводили генерални директор СНГ Опера и Балет Љубљана Сташа Равтер, асистент уметничког директора Балета СНГ Петар Ђорчевски, извршни директор СНГ Клемен Валтер, генерална директорка Цанкарјевог дома Уршула  Цетински и програмски менаџер за позориште и савремени плес Цанкарјевог дома Андреј Јаклич.

Госте из Словеније примио је в.д. управника Народног позоришта у Београду Светислав Гонцић и том приликом одржан је састанак на којем су размењена искуства и идеје о даљој сарадњи и уметничкој размени у области балета и опере.

Састанку су присуствовали и уметнички директор Опере Народног позоришта Никола Мијаиловић, као и уметничка и извршна директорка Балета националног театра Ана Павловић и Смиљана Стокић.

Током боравка у Народном позоришту, чланови делегације погледали су представу „Ко то тамо пева“, коју су селектовали за балетски фестивал који ће ускоро први пут бити организован у Љубљани.

Биће то, уједно, прво гостовање у Словенији овог култног балета, премијерно изведеног 22. децембра 2004. године.