Вести

ПРЕМИЈЕРНО ИЗВЕДЕНА БРЕХТОВА ДРАМА "МАЈКА ХРАБРОСТ И ЊЕНА ДЕЦА"

1 јун 2014

Драма Бертолта Брехта „Мајка Храброст и њена деца“, у режији Ане Томовић, са Душанком Стојановић Глид у насловној улози премијерно је изведена у недељу 1. јуна на Великој сцени.
У овој представи која уз снажну антиратну поруку, приказује и друштвене механизме који стоје иза сукоба, улоге су остварили и и Јелена Тркуља (Катрин), Милутин Милошевић (Ајлиф), Младен Совиљ (Швајцарко), Никола Вујовић (Војни позивар, Онај са повезом преко око), Дарко Томовић (Наредник, Други наредник), Хаџи Ненад Маричић (Млади војник, Поручник), Слободан Бештић (Кувар), Гојко Балетић (Генерал, Старији војник), Небојша Кундачина (Војни свештеник), Миленко Павлов (Оружар, Сељак), Нада Шаргин (Ивета Потје), Драган Николић (Војник, Писар, Секретар пука), Сузана Петричевић (Сељакова жена), Танасије Узуновић (Старији пуковник), Павле Јеринић (Војник, Сељаков син)...
Драма указује како друштвено-политичке околности бацају "малог" човека у различите ситуације, али и начин како он свему може да се прилагоди и преживи.
Такође, говори и о онима који не пристају, показујући дубоко хуманистичко уверење да "мали" човек може да мења историјске околности.
Превод комада, праизведеног 1941. године у Позоришту "Шаушпилхаус" у Цириху, урадила је Оливера Миленковић.
Драматурзи су Вук Ршумовић и Жељко Хубач, за идејно решење сценографије била је задужена Љерка Хрибар, костиме је урадила Момирка Баиловић, а музику Ирена Поповић Драговић.
У сарадничкој екипи су Тамара Антонијевић (сценски покрет), Љиљана Мркић Поповић (сценски говор), Јасмина Урошевић (асистент режије/ организатор), Јелена Жикић (суфлер) и Милош Обреновић (инспицијент).
Представа је реализована у оквиру Програма обележавања стогодишњице Првог светског рата и уз подршку Културног центра Панчева.
М.Б.

Више фотографија са премијере можете погледати ОВДЕ