Vesti

PREMIJERNO IZVEDENA BREHTOVA DRAMA "MAJKA HRABROST I NjENA DECA"

1 jun 2014

Drama Bertolta Brehta „Majka Hrabrost i njena deca“, u režiji Ane Tomović, sa Dušankom Stojanović Glid u naslovnoj ulozi premijerno je izvedena u nedelju 1. juna na Velikoj sceni.
U ovoj predstavi koja uz snažnu antiratnu poruku, prikazuje i društvene mehanizme koji stoje iza sukoba, uloge su ostvarili i i Jelena Trkulja (Katrin), Milutin Milošević (Ajlif), Mladen Sovilj (Švajcarko), Nikola Vujović (Vojni pozivar, Onaj sa povezom preko oko), Darko Tomović (Narednik, Drugi narednik), Hadži Nenad Maričić (Mladi vojnik, Poručnik), Slobodan Beštić (Kuvar), Gojko Baletić (General, Stariji vojnik), Nebojša Kundačina (Vojni sveštenik), Milenko Pavlov (Oružar, Seljak), Nada Šargin (Iveta Potje), Dragan Nikolić (Vojnik, Pisar, Sekretar puka), Suzana Petričević (Seljakova žena), Tanasije Uzunović (Stariji pukovnik), Pavle Jerinić (Vojnik, Seljakov sin)...
Drama ukazuje kako društveno-političke okolnosti bacaju "malog" čoveka u različite situacije, ali i način kako on svemu može da se prilagodi i preživi.
Takođe, govori i o onima koji ne pristaju, pokazujući duboko humanističko uverenje da "mali" čovek može da menja istorijske okolnosti.
Prevod komada, praizvedenog 1941. godine u Pozorištu "Šaušpilhaus" u Cirihu, uradila je Olivera Milenković.
Dramaturzi su Vuk Ršumović i Željko Hubač, za idejno rešenje scenografije bila je zadužena Ljerka Hribar, kostime je uradila Momirka Bailović, a muziku Irena Popović Dragović.
U saradničkoj ekipi su Tamara Antonijević (scenski pokret), Ljiljana Mrkić Popović (scenski govor), Jasmina Urošević (asistent režije/ organizator), Jelena Žikić (sufler) i Miloš Obrenović (inspicijent).
Predstava je realizovana u okviru Programa obeležavanja stogodišnjice Prvog svetskog rata i uz podršku Kulturnog centra Pančeva.
M.B.

Više fotografija sa premijere možete pogledati OVDE