Вести

ПРЕМИНУЛА ПРВАКИЊА ОПЕРЕ НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА У БЕОГРАДУ СУЗАНА ШУВАКОВИЋ САВИЋ (1969-2016)

18 октобар 2016

Првакиња Опере Народног позоришта у Београду – сопран Сузана Шуваковић Савић преминула је 18. октобра после тешке болести, у 47. години у Београду.
Током веома успешне и богате каријере, на матичној и разним престижним сценама у иностранству, остварила је низ првих улога из лирског сопранског фаха.
У актуелном репертоару Народног позоришта певала је улоге у операма „Кармен“ (Микаела), „Дон Ђовани“ (Дона Елвира), „Боеми“ (Мими), „Пајаци“ (Неда, Коломбина), „Евгеније Оњегин“ (Татјана), "Мадам Батерфлај" (Ћо Ћо Сан), „Адријана Лекуврер“ (Адријана Лекуврер), “Тоска” (Тоска)...
Пре две године, (12. децембар 2014.) на Великој сцени Националног театра одржала је веома усшешан солистички концерт под називом "Пучинију у част".
Добитница је прве награде на Међународном такмичењу "Петар Коњовић", а за Дан Народног позоришта, 22. новембра прошле године, добила је Награду за изузетно значајан укупни уметнички допринос.
У свом последњем интервјуу, у јануару ове године, између осталог, је изјавила да је за оперско певање "неопходан таленат, који је божији дар".
- Ако га не негујете, ако то не осетите као једну велику обавезу да узвратите Богу, он, једноставно, неће ни заживети. А, тако нешто, у сваком случају, представља велику штету, јер су само неки људи, на тај начин, обележени од стране Бога - казала је Сузана Шуваковић Савић у разговору за "Позоришне новине".
У матичној Кући, неколико сезона је била ангажована као вокални педагог у Оперском студију „Борислав Поповић” где је своје знање и богато искуство преносила младим певачима.
Комеморација ће бити одржана у петак 21. октобра у 11 часова на Великој сцени, а сахрана, истог дана, у 14,00 на гробљу „Лешће“ у Београду.
М.Б.

Биографију Сузане Шуваковић Савић можете погледати ОВДЕ