Vesti

PREMINULA PRVAKINjA OPERE NARODNOG POZORIŠTA U BEOGRADU SUZANA ŠUVAKOVIĆ SAVIĆ (1969-2016)

18 oktobar 2016

Prvakinja Opere Narodnog pozorišta u Beogradu – sopran Suzana Šuvaković Savić preminula je 18. oktobra posle teške bolesti, u 47. godini u Beogradu.
Tokom veoma uspešne i bogate karijere, na matičnoj i raznim prestižnim scenama u inostranstvu, ostvarila je niz prvih uloga iz lirskog sopranskog faha.
U aktuelnom repertoaru Narodnog pozorišta pevala je uloge u operama „Karmen“ (Mikaela), „Don Đovani“ (Dona Elvira), „Boemi“ (Mimi), „Pajaci“ (Neda, Kolombina), „Evgenije Onjegin“ (Tatjana), "Madam Baterflaj" (Ćo Ćo San), „Adrijana Lekuvrer“ (Adrijana Lekuvrer), “Toska” (Toska)...
Pre dve godine, (12. decembar 2014.) na Velikoj sceni Nacionalnog teatra održala je veoma usšešan solistički koncert pod nazivom "Pučiniju u čast".
Dobitnica je prve nagrade na Međunarodnom takmičenju "Petar Konjović", a za Dan Narodnog pozorišta, 22. novembra prošle godine, dobila je Nagradu za izuzetno značajan ukupni umetnički doprinos.
U svom poslednjem intervjuu, u januaru ove godine, između ostalog, je izjavila da je za opersko pevanje "neophodan talenat, koji je božiji dar".
- Ako ga ne negujete, ako to ne osetite kao jednu veliku obavezu da uzvratite Bogu, on, jednostavno, neće ni zaživeti. A, tako nešto, u svakom slučaju, predstavlja veliku štetu, jer su samo neki ljudi, na taj način, obeleženi od strane Boga - kazala je Suzana Šuvaković Savić u razgovoru za "Pozorišne novine".
U matičnoj Kući, nekoliko sezona je bila angažovana kao vokalni pedagog u Operskom studiju „Borislav Popović” gde je svoje znanje i bogato iskustvo prenosila mladim pevačima.
Komemoracija će biti održana u petak 21. oktobra u 11 časova na Velikoj sceni, a sahrana, istog dana, u 14,00 na groblju „Lešće“ u Beogradu.
M.B.

Biografiju Suzane Šuvaković Savić možete pogledati OVDE