Вести

ПРЕМИНУО МИХАИЛО БАЏА ПЛЕСКОЊИЋ (1958-2017), ПРВАК ДРАМЕ СНП-а И НЕКАДАШЊИ ГЛУМАЦ НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА

23 март 2017

Некадашњи глумац Народног позоришта у Београду и дугогодишњи првак Драме Српског народног позоришта Михајло Баџа Плескоњић (59) преминуо је 22. марта у Новом Саду.
Плескоњић је рођен 21. јуна 1958. у Новом Саду где је завршио гимназију и дипломирао на Академији уметности (1984), на Одсеку драмских уметности (група за глуму) у класи Димитрија Ђурковића.
Исте године, примљен је за члана Драме Српског народног позоришта, а недуго после тога, на Сусрету војвођанских позоришта у Вршцу награђен је за улогу Полија Бејкера у представи ’’Човек је човек’’.
Године 1989. добио је Стеријину награду за најбољег глумца на 34. позорју за улогу Бајре у представи ’’Три чекића - О српу да и не говоримо’’.
У периоду од 26. јануара 1990. до 9. децембра 1994. године био је члан драмског ансамбла Народног позоришта у Београду, а потом се поново вратио у СНП.
Током каријере остварио је бројне и веома значајне улоге као што су Пјеро у ’’Дон Жуану’’, Церемонијалмајстор, Трускот, Брокет, Први лорд у ’’Владајућој класи’’, Никола Рукодељац у представи ’’Џандрљив муж’’, Гаврило Вуковић у ’’Свети Георгије убива аждаху’’, Замјотов ’’Злочин и казна’’, Анђелко ’’Чудо у Шаргану’’, Гришка ’’Ујкин сан’’, Брат Макарије ’’Је ли било кнежеве вечере’’...
Његова последња улога (Нестор Профит) била је у представи ’’Вечити младожења’’, премијерно изведеној 5. децембра прошле године, а која је пре десетак дана гостовала на Великој сцени Народног позоришта.
Плескоњић је сахрањен у Новом Саду, 25. марта..
М.Б.