Вести

Преминуо театролог, професор ФДУ и селектор Стеријиног позорја Бошко Милин (1966-2021)

13 октобар 2021

Истакнути драматург, професор на Факултету драмских уметности и некадашњи селектор Стеријиног позорја у три мандата, Бошко Милин, који је сарађивао и с Народном позориштем, преминуо је 12. октобра у 55. години.

Његовим одласком, ФДУ и Kатедра драматургије, чији је део био скоро три деценије, изгубили су једног од својих великана.

Вољен и поштован од стране студената и колега, професор Милин је својим педагошким радом, саветима и менторством утицао на готово све драмске уметнике чија се дела играју у нашим позориштима.

Својим критичарским радом деценијама је бележио, обликовао и усмеравао развој домаћег позоришта. Неизмеран је и његов допринос драмском програму Радио Београда јер је истовремено био аутор десетина радио драма, али је и својим педагошким радом, из године у годину, помагао развој нових генерација драмских писаца који су стварали у овом медијуму.

У Народном позоришту у Београду, у статусу госта, радио је као драматург на представи „После милион година” (1995), а деценију касније, 1995. године, написао је и либрето за балет „Kраљица Марго”, према роману Александра Диме.

Народно позориште у Београду са изузетним поштовањем одаје почаст господину Бошку Милину.

Вечна слава и хвала.