Vesti

Preminuo teatrolog, profesor FDU i selektor Sterijinog pozorja Boško Milin (1966-2021)

13 oktobar 2021

Istaknuti dramaturg, profesor na Fakultetu dramskih umetnosti i nekadašnji selektor Sterijinog pozorja u tri mandata, Boško Milin, koji je sarađivao i s Narodnom pozorištem, preminuo je 12. oktobra u 55. godini.

Njegovim odlaskom, FDU i Katedra dramaturgije, čiji je deo bio skoro tri decenije, izgubili su jednog od svojih velikana.

Voljen i poštovan od strane studenata i kolega, profesor Milin je svojim pedagoškim radom, savetima i mentorstvom uticao na gotovo sve dramske umetnike čija se dela igraju u našim pozorištima.

Svojim kritičarskim radom decenijama je beležio, oblikovao i usmeravao razvoj domaćeg pozorišta. Neizmeran je i njegov doprinos dramskom programu Radio Beograda jer je istovremeno bio autor desetina radio drama, ali je i svojim pedagoškim radom, iz godine u godinu, pomagao razvoj novih generacija dramskih pisaca koji su stvarali u ovom medijumu.

U Narodnom pozorištu u Beogradu, u statusu gosta, radio je kao dramaturg na predstavi „Posle milion godina” (1995), a deceniju kasnije, 1995. godine, napisao je i libreto za balet „Kraljica Margo”, prema romanu Aleksandra Dime.

Narodno pozorište u Beogradu sa izuzetnim poštovanjem odaje počast gospodinu Bošku Milinu.

Večna slava i hvala.