Vesti

Preminuo poznati srpski pozorišni, filmski i televizijski glumac Vlasta Velisavljević (1926-2021)

24 mart 2021

Poznati srpski pozorišni, filmski i televizijski glumac Vlasta Velisavljević preminuo je u Beogradu 24. marta u 95. godini, posle višednevne borbe sa korona virusom.

Vickasti umetnik vedrog duha i divan, drag čovek blage naravi, kako su ga opisivale brojne kolege, bio je omiljeni glumac brojnih generacija.

Gospodin Velisavljević bio je pripadnik prve generacije studenata glume u Beogradu. Sarađivao je sa brojnim pozorišnim, televizijskim i filmskim rediteljima.

Na sceni je proveo više od 70 godina, a za to vreme ostvario je više od 350 uloga, igrao u 45 dugometražnih filmova, 61 televizijskom filmu i 56 serija.

Na filmskom platnu prvi put se pojavio 14. jula 1959. godine u ratnoj drami „Noći i jutra“ u režiji Pjera Majhrovskog, a po scenariju Meše Selimovića.

Bio je član Beogradskog dramskog pozorišta, a od 1969. godine, pa do odlaska u penziju, matična kuća bilo mu je Jugoslovensko dramsko pozorište.

Nastupao je i na drugim beogradskim teatarskim scenama, uključujući i Narodno pozorište u kojem je nekoliko godina, s velikim uspehom, tumačio lik Simeona Savskog u "Sabirnom centru" Dušana Kovačevića, u režiji Božidara Đurovića.

Poslednju premijeru imao je 25. novembra 2019. godine na sceni Madlenianuma u predstavi "Nana", po tekstu Emila Zole i u režiji Ivane Vujić.   

Narodno pozorište u Beogradu sa izuzetnim poštovanjem odaje počast dramskom umetniku Vlasti Velisavljeviću.

Večna slava i hvala.