Вести

ПРОМОВИСАНА КЊИГА МИЛОВАНА ЗДРАВКОВИЋА О ПОЗОРИШНОМ ЖИВОТУ У ЗЕМУНУ У 19. ВЕКУ

22 мај 2011

У оквиру циклуса „Промоције“, 22. маја у Музеју Народног позоришта, представљена је књига др Милована Здравковића "Позоришни живот Земуна у 19. веку" коју је објавио Фестивал монодраме и пантомиме.

У име Куће, бројну публику, поздравио је управник Народног позоришта Божидар Ђуровић, као и кустоскиња Зорица Јанковић која је, између осталог, напоменула да је ово први пут да у циклусу „Промоције“ буде представљена књига чији је аутор запослен у Националном театру.
Театролог Радомир Путник истакао је да Здравковићева књига представља значајан допринос нашој театрологији „и на тај начин допуњава оне до сада постојеће празнине које су биле недовољно испитане или недовољно познате“.
- Мислим да је професор Здравковић овом књигом започео веома озбиљан рад на проучавању позоришне историје. Надам се да ћемо од њега убудуће моћи да очекујемо и друге радове који ће бити комплементарни са овим објављеним, а који ће допринети нашим сазнањима из области историје и теорије позоришта – рекао је Путник.
Напомињући да свака књига личи на свог аутора, театролог Јован Ћирилов је приметио да „ова, у најбољем смислу, личи на Милована“ и указао да она може да „послужи као парадигма на било које теме из наше позоришне историје“.
- Здравковић је свој рад почео на територији Земуна из римског периода са разним детаљима и са оним што је ту пронађемо, а онда је ишао скроз кроз целокупну историју да би поставио ту некакву историјску мрежу. На најбољи могући начин, он је описао оно што се дешавало у том граду на периферији једне велике империје. Осим тога, наш Милован, с једне стране, је сматрао да су врло важне и анегдоте тог времена, а са друге стране, као врло озбиљан научник, давао нам је грађу како су изгледали закони, позоришни статут и цела та биротехника тог периода – рекао је Ћирилов.
Наводећи да је Здравковићева студија обликована у неколико поглавља, уз помоћ бројне литаратуре, књига, стручних часописа, периодике, оригиналне примарне и секундарне грађе, приватних фондова и других извора, театролог Драгана Чолић Биљановски је оценила да се она одликује богатством, разноликошћу, ауторском иновантношћу, фото документацијом и прилозима.
Госпођа Чолић Биљановски је објаснила да је предмет истраживања Милована Здравковића усмерен на позоришни живот Земуна до 1914. године и његов утицај на развој културног и друштвеног живота локалне средине, која у прошлости бележи изузетне продукцијске резултате, представе и велики број позоришних стваралаца, а највише глумаца и редитеља.
Она је указала да је до појаве ове књиге позоришни живот Земуна у 19. веку био презентован површно, док су резултати остали уопштени, без темељитије анализе, значаја, утицаја, места и улоге Земуна и околине.
- Због специфичне ситуације у којој се налазила Србија, позоришни живот Земуна је директно утицао на развој центара ондашње Србије попут Београда, Крагујевца, Ниша... Позоришни живот Земуна постао је темељ развоја позоришног живота у 20. и 21. веку те наша спона у интеграцијама са Европом и светом – нагласила је Драгана Чолић Биљановски и додала да нам Здравковић својим приступом презентује континуитет позоришног живота заборављеног Земуна који ће бити интересантан не само студентима позоришних факултета, него и бројним љубитељима театарске уметности и историје.
Дугогодишњи кустос Завичајног музеја у Земуну Миодраг Дабижић је похвалио Здравковића што се одлучио да у књигу „спакује“ једну такву тему чиме нам је приближио велики део културне баштине нашег народа који је раније био неистражен и непознат.
- Здравковић је овај посао савршено обавио и веома ми је драго што је о историји позоришта писао човек из позоришне струке. Такође, јако је битно што је у овој књизи посебну пажњу посветио Јоакиму Вујићу - приметио је господин Дабижић.
Он је подсетио да је јесенас у Земуну, захваљујући Здравковићу, на старој згради Српске школе из 1745. године постављена спомен-плоча у знак сећања на тог великог писца, преводиоца и универзалног позоришног ствараоца.
Професор Алојз Ујес је напоменуо да је Здравковић један тако обиман и одговоран посао као што је истраживања позоришног живота у Земуну у 19. веку прво урадио као докторску тезу на Факултету драмских уметности, а затим га је, за потребе издавања, прерадио као посебну књигу.
- Он је започео истраживање земунске позоришне историје и отворио пут истраживачима. Овај његов рад је уствари почетак једног врло озбиљног рада – рекао је Ујес и изразио наду да ће ово обимно и још увек недовољно истражено поље подстаћи и друге истраживаче наше културне историје да му се преданије посвете.
Модератори програма били су драмски уметници Весна Станковић и Лепомир Ивковић.  
М.Б.