РАСПИСАН КОНКУРС ЗА ДОДЕЛУ НАГРАДЕ "ЖАНКА СТОКИЋ" ЗА 2015. ГОДИНУ

22 фебруар 2016

На основу Правилника о додели Награде Жанка Стокић, 18. фебруара у дневном листу "Вечерње новости" објављен је Конкурс за доделу тог признања.
Награда Жанка Стокић установљена је у знак сећања на једну од најзначајнијих глумица српске позоришне сцене, између два светска рата, а додељује се глумачкој личности која је обележила позоришни и филмски живот Србије својом стваралачком зрелошћу и богатством глумачког израза.
Основно мерило при избору кандидата за Награду Жанка Стокић је целокупно глумачко остварење активног глумца у пуној стваралачкој зрелости, а које је оставило значајног трага у домену позоришне односно филмске уметности или телевизије од почетка каријере до дана када се разматра кандидатура.
Кандидате за Награду имају право да предлажу правна и физичка лица.
Предлози се достављају дирекцији Драме Народног позоришта у Београду, Француска 3, уз напомену – за Награду Жанка Стокић.
Рок за подношење образложене кандидатуре је 30 дана од дана објављивања конкурса.
Награда Жанка Стокић или Велика Жанка је награда која се, на иницијативу Мире Ступице, од 2003. године додељује најистакнутијим глумицама српског позоришта.
Признање се састоји од плакете коју дарује Национални театар (рад академског сликара Герослава Зарића), статуете Жанке Стокић (дар града Пожаревца, рад академског уметника Драгише Милошевића) и новчаног износа који поклањају ''Вечерње новости''.
Досадашње добитнице награде "Жанка Стокић" су Светлана Бојковић, Милена Дравић, Радмила Живковић, Ђурђија Цветић, Ружица Сокић, Јелисавета Саблић, Гордана Ђурђевић Димић, Дара Џокић, Мирјана Карановић, Љиљана Благојевић, Љиљана Стјепановић, Мира Бањац и Анита Манчић..
Глумица Жанка Стокић (1887-1947), осуђена 1945. године на осмогодишњу казну губитка националне части због наводне сарадње са окупатором и домаћим издајницима, рехабилитована је 2009. године одлуком Окружног суда у Београду.
Окружни суд констатовао је да је Жанка Стокић на почетку Другог светског рата била чланица Народног позоришта у Београду и да није била политички активна, те да је осуђена из политичких и идеолошких разлога.
Жанка Стокић осуђена је због учешћа у “Весељацима” и “Централи за хумор”, као и у емисији “Шарено поподне” Радио Београда, уз оцену да је тиме културно и уметнички сарађивала са окупатором и домаћим издајницима.
Према наводима суда, Жанка Стокић је током судског поступка сведочила да је добровољно ступила у "Весељаке" и "Централу за хумор" јер јој био потребан новац за лечење, док је за на радију радила под принудом главног немачког радио-аранжера.
Жанка Стокић, чије је право име Живана Стокић (Раброво 1887 - Бeоград 1947. године) најпознатија је била по улози Живке у “Госпођи министарки” Бранислава Нушића, који јој је и посветио тај лик.
М.Б.