Vesti

RASPISAN KONKURS ZA DODELU NAGRADE "ŽANKA STOKIĆ" ZA 2015. GODINU

22 februar 2016

Na osnovu Pravilnika o dodeli Nagrade Žanka Stokić, 18. februara u dnevnom listu "Večernje novosti" objavljen je Konkurs za dodelu tog priznanja.
Nagrada Žanka Stokić ustanovljena je u znak sećanja na jednu od najznačajnijih glumica srpske pozorišne scene, između dva svetska rata, a dodeljuje se glumačkoj ličnosti koja je obeležila pozorišni i filmski život Srbije svojom stvaralačkom zrelošću i bogatstvom glumačkog izraza.
Osnovno merilo pri izboru kandidata za Nagradu Žanka Stokić je celokupno glumačko ostvarenje aktivnog glumca u punoj stvaralačkoj zrelosti, a koje je ostavilo značajnog traga u domenu pozorišne odnosno filmske umetnosti ili televizije od početka karijere do dana kada se razmatra kandidatura.
Kandidate za Nagradu imaju pravo da predlažu pravna i fizička lica.
Predlozi se dostavljaju direkciji Drame Narodnog pozorišta u Beogradu, Francuska 3, uz napomenu – za Nagradu Žanka Stokić.
Rok za podnošenje obrazložene kandidature je 30 dana od dana objavljivanja konkursa.
Nagrada Žanka Stokić ili Velika Žanka je nagrada koja se, na inicijativu Mire Stupice, od 2003. godine dodeljuje najistaknutijim glumicama srpskog pozorišta.
Priznanje se sastoji od plakete koju daruje Nacionalni teatar (rad akademskog slikara Geroslava Zarića), statuete Žanke Stokić (dar grada Požarevca, rad akademskog umetnika Dragiše Miloševića) i novčanog iznosa koji poklanjaju ''Večernje novosti''.
Dosadašnje dobitnice nagrade "Žanka Stokić" su Svetlana Bojković, Milena Dravić, Radmila Živković, Đurđija Cvetić, Ružica Sokić, Jelisaveta Sablić, Gordana Đurđević Dimić, Dara Džokić, Mirjana Karanović, Ljiljana Blagojević, Ljiljana Stjepanović, Mira Banjac i Anita Mančić..
Glumica Žanka Stokić (1887-1947), osuđena 1945. godine na osmogodišnju kaznu gubitka nacionalne časti zbog navodne saradnje sa okupatorom i domaćim izdajnicima, rehabilitovana je 2009. godine odlukom Okružnog suda u Beogradu.
Okružni sud konstatovao je da je Žanka Stokić na početku Drugog svetskog rata bila članica Narodnog pozorišta u Beogradu i da nije bila politički aktivna, te da je osuđena iz političkih i ideoloških razloga.
Žanka Stokić osuđena je zbog učešća u “Veseljacima” i “Centrali za humor”, kao i u emisiji “Šareno popodne” Radio Beograda, uz ocenu da je time kulturno i umetnički sarađivala sa okupatorom i domaćim izdajnicima.
Prema navodima suda, Žanka Stokić je tokom sudskog postupka svedočila da je dobrovoljno stupila u "Veseljake" i "Centralu za humor" jer joj bio potreban novac za lečenje, dok je za na radiju radila pod prinudom glavnog nemačkog radio-aranžera.
Žanka Stokić, čije je pravo ime Živana Stokić (Rabrovo 1887 - Beograd 1947. godine) najpoznatija je bila po ulozi Živke u “Gospođi ministarki” Branislava Nušića, koji joj je i posvetio taj lik.
M.B.