Вести

Редитељка Ивана Вујић уместо Дејана Савића на челу Народног позоришта

19 новембар 2018

Влада Србије разрешила је 20. новембра, на лични захтев, управника Народног позоришта Дејана Савића и на његово место поставила редитељку Ивану Вујић.

Ивана Вујић је од 2005. године редовни професор Факултета драмске уметности, на предмету Позоришна режија.

Дипломирала је на Катедри за позоришну и радио режију на ФДУ у Београду, а постдипломске студије завршила је на париској Сорбони и Њујоршком универзитету (одсек извођачких уметности).  

Била је уметнички директор Битеф театра од 1990. до 1997, као и уметнички директор ФИАТ - фестивал интернационалног алтернативног театра у Подгорици од 1994-1996.

Оснивач је и уметнички директор урбаног "фринџ" фестивала "Аероплан без мотора" од 1994-1997, а била је и уметнички директор фестивала Белеф од 1997-2001.

Оснивач је и директор позоришта Бетон хала театар у Београду.

Више година била је директор Интернационалних летњих школа Универзитета уметности.

За допринос развоју образовања и културе добила је високо признање Министарства за образоване и науку Француске – Орден академских палми – витез командирског реда 2010. године.

На сценама Србије, Словеније, Немачке, Италије поставила је више од 80 представа. Радила је широм бивше Југославије - у Београду, Новом Саду, Суботици, Зрењанину, Сомбору, Панчеву, Крагујевцу, Приштини, Љубљани, Марибору, Подгорици...

У Народном позоришту режирала је представе "Спаљивање удовица", "Војвоткиња од Малфија", "Балканска пластика", "Хамлет" и "Ромео и Јулија".
М.Б.