Редитељу Андрашу Урбану уручена бијенална Награда „Бојан Ступица“

19 новембар 2018

Награда Удружења драмских уметника Србије “Бојан Ступица” додељена је редитељу Андрашу Урбану 19. новембра на Великој сцени после представе “Родољупци” Јована Стерије Поповића, за коју је и добио то престижно бијенално признање.

Награду, која се састоји од бронзане плакете са ликом Бојана Ступице, рад академског вајара Стевана Боднарова, уникатне дипломе на пергаменту, рад академског сликара и сценографа Герослава Зарића и од новчаног износа, уручио му је председник жирија - редитељ Димитрије Мића Јовановић.

У конкуренцији су била редитељска остварења, премијерно изведена у Србији, у периоду од 1. априла 2015. до 31. марта 2017.године, а стручни жири у којем су били и редитељка Љиљана Тодоровић и драматург Славко Милановић донео је једногласну одлуку.  

Награда "Бојан Ступица" установљена је 1971. године у знак сећања на знаменитог редитеља, а Андраш Урбан је 32. лауреат овог сталешког признања.

Доделу Награде помажу Министарство културе и информисања Србије и Секретаријат за културу Града Београда.

Представа је премијерно изведена 30. октобра 2015. године на Великој сцени, а у подели су били Слободан Бештић (Жутилов), Анастасиа Мандић (Нанчика), Сузана Лукић (Милчика), Павле Јеринић (Шандор Лепршић), Нела Михаиловић (Госпођа Зеленићка), Хаџи Ненад Маричић (Шербулић), Никола Вујовић (Смрдић), Предраг Ејдус (Гавриловић), Бранко Јеринић (Нађ Пал) и Бојан Кривокапић (Еден).

Недуго после тога, „Родољупци“ су добили веома добре оцене и публике и критике, а у међувремену, у свим анкетама, проглашени су за најбољу представу у 2015. години.

Представа је освојила више награда на разним фестивалима у земљи и региону - "Дани комедије", Глумачке свечаности „Миливоје Живановић“, „Позоришно пролеће“, Стеријино позорје, “Вршачка позоришна јесен”, "Дани сатире Фадила Хаџића" у Загребу, Интернационални театарски фестивал МЕСС Сарајево, Сусрети позоришта/ казалишта Босне и Херцеговине у Брчко Дистрикту...