Vesti

Reditelju Andrašu Urbanu uručena bijenalna Nagrada „Bojan Stupica“

19 novembar 2018

Nagrada Udruženja dramskih umetnika Srbije “Bojan Stupica” dodeljena je reditelju Andrašu Urbanu 19. novembra na Velikoj sceni posle predstave “Rodoljupci” Jovana Sterije Popovića, za koju je i dobio to prestižno bijenalno priznanje.

Nagradu, koja se sastoji od bronzane plakete sa likom Bojana Stupice, rad akademskog vajara Stevana Bodnarova, unikatne diplome na pergamentu, rad akademskog slikara i scenografa Geroslava Zarića i od novčanog iznosa, uručio mu je predsednik žirija - reditelj Dimitrije Mića Jovanović.

U konkurenciji su bila rediteljska ostvarenja, premijerno izvedena u Srbiji, u periodu od 1. aprila 2015. do 31. marta 2017.godine, a stručni žiri u kojem su bili i rediteljka Ljiljana Todorović i dramaturg Slavko Milanović doneo je jednoglasnu odluku.  

Nagrada "Bojan Stupica" ustanovljena je 1971. godine u znak sećanja na znamenitog reditelja, a Andraš Urban je 32. laureat ovog staleškog priznanja.

Dodelu Nagrade pomažu Ministarstvo kulture i informisanja Srbije i Sekretarijat za kulturu Grada Beograda.

Predstava je premijerno izvedena 30. oktobra 2015. godine na Velikoj sceni, a u podeli su bili Slobodan Beštić (Žutilov), Anastasia Mandić (Nančika), Suzana Lukić (Milčika), Pavle Jerinić (Šandor Lepršić), Nela Mihailović (Gospođa Zelenićka), Hadži Nenad Maričić (Šerbulić), Nikola Vujović (Smrdić), Predrag Ejdus (Gavrilović), Branko Jerinić (Nađ Pal) i Bojan Krivokapić (Eden).

Nedugo posle toga, „Rodoljupci“ su dobili veoma dobre ocene i publike i kritike, a u međuvremenu, u svim anketama, proglašeni su za najbolju predstavu u 2015. godini.

Predstava je osvojila više nagrada na raznim festivalima u zemlji i regionu - "Dani komedije", Glumačke svečanosti „Milivoje Živanović“, „Pozorišno proleće“, Sterijino pozorje, “Vršačka pozorišna jesen”, "Dani satire Fadila Hadžića" u Zagrebu, Internacionalni teatarski festival MESS Sarajevo, Susreti pozorišta/ kazališta Bosne i Hercegovine u Brčko Distriktu...