Вести

Резиме 154. сезоне; Молина Удовички Фотез, уметничка директорка Драме Народног позоришта у Београду

12 јул 2023

Задовољна оствареним резултатима у сезони 2022/23  уметничка директорка Драме Молина Удовички Фотез, рекла је:
„О раду Драме у протеклој сезони најбоље говоре велико интересовање публике за све новоизашле представе и више од тридесет награда освојених на фестивалима у земљи и региону, као и ван тих манифестација. Репертоарска тенденција да се негује национално драмско и литерарно стваралаштво кроз драматизације је репрезентована представама Деца, Очеви и оци, Урнебесна трагедија (остварена у копродукцији са Народним позориштем Бањалука) и Миленијум у Београду (у сарадњи са БЕЛЕФ фестивалом). Kапитална дела светске драмске баштине репрезентована су најређе играном Шекспировом трагедијом Магбет и чувеном Голдонијевом комедијом Рибарске свађе. Након бројних поставки широм Европе и света, савремено драмско и литерарно стваралаштво представљено је премијерама на Сцени Раша Плаовић - Наш разред и Ситнице које живот значе. Kреативно је активиран велики број глумаца нашег ансамбла, од изузетних првака, који су донели најзначајније глумачке награде Народном позоришту, до најмлађих, новопримљених чланова. Стратешко обнављање ансамбла Драме, после десетогодишње паузе, наишло је на драгоцену подршку глумаца и сталних редитеља Драме, који су им указали поверење у својим режијама. Уз изузетно успешно учешће представе Рат и мир на фестивалу Митем, који је био централни догађај десете Позоришне олимпијаде у Будимпешти, ову сезону ћемо свакако памтити и по пет награда које су добиле драмске представе као најбоље на фестивалима, а пре свега Гран при Стеријиног позорја за Успаванку за Алексију Рајчић, јер је ту награду Народно позориште  добило први пут у 68 година постојања овог престижног фестивала“, указује Молина Удовички Фотез.

„Успаванка за Алексију Рајчић“ комад, по тексту Ђорђа Kосића, у режији Југа Ђорђевића, убедљиво је тријумфовала на Стеријином позорју и освојила следеће награде: за најбољу представу и  текст савремене драме; Вањи Ејдус припала је Стеријина награда за глумачко остварење, Невени Глушиц за оригиналну сценску музику, а Љиљана Мркић Поповић Стеријину  за сценски говор. Своје високе уметничке домете, ова поетска драма потврдила је и на 25. Театар фесту „Петар Kочић“ у Бањалуци где је проглашена најбољом представом на основу једногласне одлуке стручног жирија који јој је доделио и награде за најбољу режију и најбољу глумицу.

Првакиња Драме Вања Ејдус, за улогу Алексије, награђена је и на 31. „Данима Зорана Радмиловића“ у Зајечару („Зоранов брк“ и Награда „Зоран Радмиловић“ за најбоље глумачко остварење), на седмом Фестивалу „Позоришно пролеће“ у Шапцу освојила је Награду за најбољу женску улогу, а постала је и лауреат Награде „Раша Плаовић“, коју Народно позориште у Београду додељује за најбоље глумачко остварење на свим београдским позоришним сценама у сезони 2021/2022.

Поводом Дана државности Републике Србије, првакињи Драме Народног позоришта Радмили Живковић додељен је Сретњски орден другог стпена за нарочите заслуге у јавним и културним делатностима, посебно у области глуме.

Међу награђенима у претходном периоду били су и „Рат и мир“, роман у драматизацији  Федора Шилија и режији Бориса Лијешевића (Награда за најбољу костимографију и Награда публике на 27. Југословенском позоришном фестивалу „Без превода“ у Ужицу, Награда стручног жирија за најбољу представу, Награда за набољу режију и Награда за најбољу представу по гласовима публике на 29. Међународном фестивалу класике „Вршачка позоришна јесен" на којем су признања освојили и Хаџи Ненад Маричић – Награда за најбољу мушку улогу и Теодора Драгићевић - Награда „Томислав Пејчић“ за најбољу младу глумицу/ глумца), представа „Ситнице које живот значе” Лоренца Маронеа, у режији Андреја Носова (Награда жирија публике за најбољу представу на 15. Позоришним свечаностима – „Фестивал победника фестивала" и Специјална награда жирија новинара Младену Андрејевићу, за лик Чезареа с којим је освојио и Статуету „Ћуран“ за најбоље глумачко остварење на 49. „Данима комедије“ у Јагодини, као и Награду за глуму „Милан Гутовић” на IX Амбијенталном позоришном фестивалу „Нови Тврђава театар, док је Нели Михаиловић за улогу Росане припала Награда за најбољу глумицу), Kалина Kовачевић (Награда „Ружица Сокић“ за улоге Јулије Kавран у „Годинама врана“ и Елен у „Рату и миру“), Небојша Дугалић (Награда за најбоље глумачко остварење на 27. Глумачким свечаностима „Миливоје Живановић“, за улогу Магбета), Ирена Поповић (Награда града Београда у области музике и музичко-сценског стваралаштва за представу „Деца“) и Невена Глушица (Награда за музику у представи „Успаванка за Алексију Рајчић“ на „Позоришном пролећу“).

На јубиларним 40. „Нушићевим данима“ у Смедереву, комад „Очеви и оци“, према истоименом роману Слободана Селенића, у драматизацији Kате Ђармати и режији Вељка Мићуновића освојио је Нушићеву награду за најбољу представу у целини на основу одлуке стручног жирија и на основу гласова публике.

Међу лауреатима, били су и глумица Нина Нешковић која је за улоге Соње у „Рату и миру“ и Еме у „Ситницама које живот значе“ добила Награду „Петар Банићевић“, Нада Шаргин је на 29. Међународном фестивалу класике „Вршачка позоришна јесен" за насловни лик Норе, у чувеном Ибсеновом класику „Нора - Луткина кућа“ освојила Награду за најбољу женску улогу, Татјани Мандић Ригонат, за режију представе „Наш разред", по тексту Тадеуша Слобођанека, припала је Награда „Љубомир Муци Драшкић", док је Олга Одановић својој богатој колекцији престижних признања придружила и Награду „Мија Алексић - бити глумац“.