Вести

Резиме 154. сезоне; Никола Мијаиловић, уметнички директор Опере Народног позоришта у Београду

13 јул 2023

„Презадовољан сам резултатима које смо остварили у овој сезони“, оцењује уметнички директор Опере Никола Мијаиловић и додаје: „Имали смо две, заиста, велике и успешне премијере захтевних опера Турандот (копродукција са Мадленијанумом) и Фалстаф, последњих дела које су написали Пучини, односно Верди. Драго ми је што је направљена и реформа Оперског студија Борислав Поповић  у којем се сада, поред солиста, усавршавају и млади, изванредни корепетитори и диригенти. Многи полазници укључени су у актуелни репертоар и за своје наступе добијају хонорар, што је новина у односу на досадашњу праксу. 
Kада је реч о кадровској политици, примили смо у стални радни однос реномиране уметнике Сању Анстасиу, Соњу Шарић, Весну Ђурковић, Михаила Шљивића и диригента Александара Kојића. Недавно, средином јуна, имали смо и веома успешно гостовање на Оперском фестивалу у Букурешту са Пучинијевом Манон Леско. Први пут у историји наше Опере, гостовали смо на тој манифестацији. 
Такође, веома је значајно што смо покренули и платформу Open Balkan Theatre/ Театар Отворени Балкан која подразумева позоришну сарадњу између Србије, Албаније и Северне Македоније у области драме, опере и балета. Ова платформа, чија је реализација започела јесенас Пучинијевим Боемима које смо обновили, омогућиће снажније повезивање најважнијих националних културних институција ових трију земаља и биће важна  порука свету изван ове регије о јединствености балканске културе“.