Вести

Слава Народног позоришта - Свети Јован - обележена без гостију, из епидемиолошких разлога

20 јануар 2021

Обредом  освећења и сечења славског колача који је обавио старешина београдске Саборне цркве, протојереј - ставрофор Петар Лукић уз саслужење Хора  Народног  позоришта  којим  је  дириговао Ђорђе Станковић, Народно позориште  је  20. јануара на Великој сцени обележило крсну славу Светог Јована, али овога пута, без присуства гостију, из епидемиолошких разлога.  

Обраћајући се присутнима, Лукић је рекао да већ годинама има велику част, задовољство и привилегију да запосленима у Народном позоришту честита крсну славу и да, у оквиру тога, како је истакао, чинодејствује на обреду сечења славског колача.

„У читавој овој овој муци која је снашла цело човечанство, и ова ваша слава је данас само наизглед скромна. Али, верујте, у тој отменој скромности налази се њена величина и благољепије“, приметио је Петар Лукић. 

Старешина Саборне цркве се осврнуо и на признање - Плакету Народног позоришта коју је недавно добио, захваливши управници Ивани Вујић уз напомену да је реч о „најдражем одликовању и почасти која ми је указана“.

„Радост ми је још већа што са вама живим годинама и што сам у том одликовању доживео признање не само за себе, него и за Саборну цркву и Прво београдско певачко друштво... Све вас грлим и љубим, нека је срећна слава овог вашег и нашег храма културе. У здрављу да се виђамо, будите живи и здрави на многаја љета. Бог вас благословио“, поручио је протојереј - ставрофор Петар Лукић. 

Управница Ивана Вујић захвалила је запосленима из свих сектора Народног позоришта који су учествовали у организацији тог догађаја истакавши да ова велика кућа „опстаје храбро у таласима ковида, у таласима, неке, непознате силе“. 

„Али, осим непознатих сила, постоји и сила изнад нас, која нас је и створила и којој се обраћамо, која ће нам помоћи увек, ако чинимо добро. У жељи да нам дани који долазе буду бољи, да ми будемо бољи него што јесмо, да пружимо љубав, поштовање, достојанство другом човеку, а сами ћемо онда доживети исто, ја вас поздрављам са дубоким клањањем и са вером  у нашег господа Бога Исуса Христа – божјег сина. У име молитве мајке његове, ја га молим за спас. Господе, хвала ти. Помози нам, мали смо, немоћни, мислимо друге ствари, а чинимо треће и до срца не стижемо. Молим те, укажи нам пут. Уметност јесте пут, пут ка Богу. Ово јесте храм, молим вас, клањам вам се, преклињем вас, клечим... Ово су тешка времена. Покушајте. Није лако, али спасите и друге, осим спаса сопственог, што је једини смисао овог живота који је попут моје косе замршен; ниједан чешаљ га не може размрсити. Kлањам вам се свима на раду у тешким условима, клањам вам се до земље“, истакла је управница Народног позоришта.

У оквиру обележавања Светог Јована, чланице дуа „Едит“ – концертмајстор Народног позоришта Едит Македонска и њена колегиница из ансамбла Опере, харфисткиња Горана Ћургус, извеле су пригодан уметнички програм. 

Галерија