Vesti

Slava Narodnog pozorišta - Sveti Jovan - obeležena bez gostiju, iz epidemioloških razloga

20 januar 2021

Obredom  osvećenja i sečenja slavskog kolača koji je obavio starešina beogradske Saborne crkve, protojerej - stavrofor Petar Lukić uz sasluženje Hora  Narodnog  pozorišta  kojim  je  dirigovao Đorđe Stanković, Narodno pozorište  je  20. januara na Velikoj sceni obeležilo krsnu slavu Svetog Jovana, ali ovoga puta, bez prisustva gostiju, iz epidemioloških razloga.  

Obraćajući se prisutnima, Lukić je rekao da već godinama ima veliku čast, zadovoljstvo i privilegiju da zaposlenima u Narodnom pozorištu čestita krsnu slavu i da, u okviru toga, kako je istakao, činodejstvuje na obredu sečenja slavskog kolača.

„U čitavoj ovoj ovoj muci koja je snašla celo čovečanstvo, i ova vaša slava je danas samo naizgled skromna. Ali, verujte, u toj otmenoj skromnosti nalazi se njena veličina i blagoljepije“, primetio je Petar Lukić. 

Starešina Saborne crkve se osvrnuo i na priznanje - Plaketu Narodnog pozorišta koju je nedavno dobio, zahvalivši upravnici Ivani Vujić uz napomenu da je reč o „najdražem odlikovanju i počasti koja mi je ukazana“.

„Radost mi je još veća što sa vama živim godinama i što sam u tom odlikovanju doživeo priznanje ne samo za sebe, nego i za Sabornu crkvu i Prvo beogradsko pevačko društvo... Sve vas grlim i ljubim, neka je srećna slava ovog vašeg i našeg hrama kulture. U zdravlju da se viđamo, budite živi i zdravi na mnogaja ljeta. Bog vas blagoslovio“, poručio je protojerej - stavrofor Petar Lukić. 

Upravnica Ivana Vujić zahvalila je zaposlenima iz svih sektora Narodnog pozorišta koji su učestvovali u organizaciji tog događaja istakavši da ova velika kuća „opstaje hrabro u talasima kovida, u talasima, neke, nepoznate sile“. 

„Ali, osim nepoznatih sila, postoji i sila iznad nas, koja nas je i stvorila i kojoj se obraćamo, koja će nam pomoći uvek, ako činimo dobro. U želji da nam dani koji dolaze budu bolji, da mi budemo bolji nego što jesmo, da pružimo ljubav, poštovanje, dostojanstvo drugom čoveku, a sami ćemo onda doživeti isto, ja vas pozdravljam sa dubokim klanjanjem i sa verom  u našeg gospoda Boga Isusa Hrista – božjeg sina. U ime molitve majke njegove, ja ga molim za spas. Gospode, hvala ti. Pomozi nam, mali smo, nemoćni, mislimo druge stvari, a činimo treće i do srca ne stižemo. Molim te, ukaži nam put. Umetnost jeste put, put ka Bogu. Ovo jeste hram, molim vas, klanjam vam se, preklinjem vas, klečim... Ovo su teška vremena. Pokušajte. Nije lako, ali spasite i druge, osim spasa sopstvenog, što je jedini smisao ovog života koji je poput moje kose zamršen; nijedan češalj ga ne može razmrsiti. Klanjam vam se svima na radu u teškim uslovima, klanjam vam se do zemlje“, istakla je upravnica Narodnog pozorišta.

U okviru obeležavanja Svetog Jovana, članice dua „Edit“ – koncertmajstor Narodnog pozorišta Edit Makedonska i njena koleginica iz ansambla Opere, harfistkinja Gorana Ćurgus, izvele su prigodan umetnički program. 

Galerija