Vesti

U okviru saradnje Narodnog pozorišta i Srpskog narodnog pozorišta, u Novom Sadu održano „Veče posvećeno Miroslavu Čangaloviću“

28 septembar 2019

U okviru saradnje Narodnog pozorišta u Beogradu i Srpskog narodnog pozorišta (SNP) u Novom Sadu, 28. septembra, na Sceni „Pera Dobrinović“ SNP-a održan je program pod nazivom „Veče posvećeno Miroslavu Čangaloviću“ (1921-1999).  

O slavnom umetniku, nekadašnjem prvaku Opere Narodnog pozorišta u Beogradu i jednom od najboljih srpskih basova, govorio je upravnik Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu dr Zoran Đerić i kćerka Miroslava Čangalovića, Mirjana Čangalović, koja je između ostalog, istakla, da je njen otac „predstavljao čudesnu kombinaciju pevača i glumca“.

Prema njenom mišljenju, Čangalovića je krasio izuzetan i eruptivan talenat, veliki rad i izuzetna posvećenost muzici i svom pozivu.

„Posedovao je, s jedne strane, sonoran, baršunast topao bas, mek i plemenit... a, s druge strane, imao je izuzetnu glumačku ekspresivnost, odnegovanu po principima škole Stanislavskog koja je ravnopravno pratila njegov muzički izraz i činila sa njim nedeljivu celinu“, ocenila je gospođa Čangalović.

U okviru programa, u donjem foajeu Scene „Pera Dobrinović“, predstavljena je i postavka dela izložbe „Miroslav Čangalović pevač i glumac“, autorke Zorice Janković,

Đerić je pozdravio direktora Muzeja Narodnog pozorišta Dragana Stevovića, koji je prisustvovao ovom događaju, i zahvalio se upravi nacionalnog teatra na ustupanju izložbe, koja je javnosti prvi put bila predstavljena 22. novembra 2012. godine u Muzeju Narodnog pozorišta u Beogradu. 

Takođe, emitovan je i insert iz dokumentarnog film o Miroslavu Čangaloviću u kojem on priča o svom rodnom Glamoču i detinjstvu provedenom u tom gradu u Bosni i Hercegovini.

U muzičkom delu, uz klavirsku pratnju Marine Mikić i Danijele Hodobe Leš, nastupili su operski solisti SNP-a bas Goran Krneta, bas-bariton Nebojša Babić i bas Strahinja Đokić. 

Program, koji su zajednički organizovali Narodno pozorište u Beogradu, Srpsko narodno pozorište i Zavičajno udruženje "Glamočko kolo" u Novom Sadu, vodio je prvak Drame SNP-a Dušan Jakišić. 

Čangalović je rođen 18. februara 1921. godine u Glamoču, od oca Mihajla i majke Anastasije. Već u ranoj mladosti odlazi iz rodnog grada u Beograd, gde je od 1946. do 1954. godine učio pevanje kod poznate operske pevačice i vokalnog pedagoga Zdenke Zikove. 

Čangalovićev operski repertoar obuhvatao je više od 90 uloga u kojima se isticao raskošnim glasom, dramskom snagom i doživljenom interpretacijom. Među njegovim najpoznatijim ostvarenjima nalaze se uloge Borisa Godunova, iz istoimene opere Musorgskog, i Dosifeja, iz „Hovanščine“, istog kompozitora. 

Mnogi muzički kritičari smatraju ga, posle Šaljapina, najboljim Borisom Godunovim. Čangalović je ostvario nezaboravne role i kao Don Kihot („Don Kihot“), Končak i Galicki („Knez Igor“), Mefisto („Faust“), Filip Drugi („Don Karlos“), Figaro („Figarova ženidba“), Kučobej („Mazepa“), Ivan Grozni („Pskovitjanka“), Mitke („Koštana“)...

Njegov koncertni repertoar je obuhvatao ukupno 520 kompozicija, i to solo pesama, ciklusa pesama, kantata i oratorijuma, čiji je veliki deo sačinjavalo premijerno izvođenje mnogih dela jugoslovenskih kompozitora. Koncertna karijera Miroslava Čangalovića trajala je više od 40 godina i sastavljena je od oko 3.000 koncerata na teritoriji bivše Jugoslavije i oko 160 koncerata širom sveta.

Čangalović je preminuo 1. oktobra 1999. godine u Beogradu, a urna s njegovim posmrtnim ostacima, 3. maja 2012. godine preneta je iz porodičnog u kolumbarijum u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju 
M.B.

Galerija