Вести

Словенско народно гледалишче Драма из Љубљане гостовало са „Саломом“ Оскара Вајлда

26 новембар 2019

Словенско народно гледалишче Драма из Љубљане наступило је  26. новембра на Великој сцени са чувеним комадом Оскара Вајлда „Салома“, у режији Едуарда Милера. 

Гостовање је реализовано у оквиру Протокола о сарадњи два театра који су пролетос потписали управница Народног позоришта Ивана Вујић и директор СНГ Драма Игор Самобор.

„Салома“, премијерно изведена 21. септембра ове године, догађа се у библијском простору и времену, на територији где се сусрећу различите нације, културе, религије и филозофије. 

Представа се бави темом љубави, иако то, на први поглед, није љубавна прича, али по суштини драмског текста јесте као прича о могућности разумевања и о томе шта љубав значи.

У овом Вајлдовом симболистичком комаду о чулности и духовности, о моћи и сутону цивилизације и царства, насловну улогу тумачила је Полона Јух, а у подели су били и Игор Самобор, Грегор Баковић, Алојз Свете, Роберт Kорошец, Гал Облак, Валтер Драган, Матија Розман, Борис Михаљ, Звоне Хрибар, Горазд Логар и Андраж Хараурер које је београдска публика, на крају представе, наградила дуготрајним аплаузом. 

Потом је, поводом поновне сарадње две значајне куће, управница Ивана Вујић уручила господину Самобору Плакету Народног позоришта, док је он узвратио монографијом СНГ Драма.

Редитељ је урадио и избор музике, драматург је Жанина Мирчевска, а у ауторској екипи су и Атеј Тута (сценограф и аутор видеа), Лео Kулаш (костимограф) и Маша Kагао Kнез (кореограф).
М.Б.